Полезно

Винтидж стил в интериора

В наши дни изключително популярно е декорирането на дома във винтидж стил. Винтидж предметите са навсякъде около нас и перфектно се вписват сред модерните приспособления и интериор. Този стил е предпочитан и подходящ, дори ако разполагате с по-ограничен бюджет.

Знаете ли какво означава думата „Винтидж”? В буквален превод от френски означава „отлежало вино”. Днес тя е добила значение за колекционерска страст по стари предмети, които принадлежат на определена епоха. Например тези от 30те, 40те и 50те години на миналия век.

В какво точно се изразява винтидж стила? Погледнете снимките по-долу. Да, забелязвате преплитане на различни предмети като компютри, модерни и стилни мебели, с винтидж маси, шкафове и други аксесоари. Да, всичко това придава очарование на интериора.

Поместили сме няколко идеи и съвети, с които да започнете да декорирате вашия дом с шикозен винтидж привкус.

Цветове

За винтидж интериора са характерни цветовете на дървото, които често варират от светло до тъмно кафявото. За предпочитане е цвета на стените да е в бял, флорален или пастелен мотив. По този начин лесно се акцентира на автентичните и уникални предмети.

Подовата настилка

Подовата настилка при винтидж стила е от значение. За предпочитане е да изберете дървени ламели. Да, дървото присъства в почти всяка част от дома. Това е така, защото придава дълбочина и топлина на помещението. Избирайки измежду ламиниран или трислоен паркет с изкуствено и леко състарен вид, много по-лесно ще внесете винтидж стила у дома.

По-рядко се среща интериор във винтидж стил, чиято подова настилка е от керамика. В случай, че не искате да загубите топлината и уюта, но държите визията да бъде на керамика или теракот със захабен (ретро) стил, ние от Паркетен Свят имаме решение за вас. Колекциите ламиниран паркет Arte и Exquisa на белгийския производител Quick-Step са точно такива. Представете си ламиниран паркет, който визуално изглежда като теракот или керамика. Декорите са с изключително дълбоки фуги, което позволя на дъската да покаже пълния си потенциал и красота. Чудесно съчетание на чара, издръжливостта и комфорта на ламинирания паркет с желаната от вас визия.

Мебелите

Най-разпознаваемите винтидж предмети в една стая. Ако не знаете откъде да започнете, съветваме ви да отиде до най-близкия антикварен магазин. С малко повече наблюдателност със сигурност ще откриете добре поддържани и запазени мебели. Важно е да сте единни и да следвате един стил и да не претрупате дома си със старинни вещи.

Повечето мебели са индустриални, изработени от стомана, метал или дърво. Старият сандък, скринът, коженият стол, шкафът, масата, всичко трябва да изглежда износено или реставрирано.

Всички тези вещи носят духа на една епоха, а в умерено съчетание с подовата настилка, цветовете на стените и допълнителната декорация – създават усещане за спокойствие, финес и тайнственост.

Аксесоари и декорации

Освободете въображението си. Позволете на старата техника, която вече не се използва да бъде акцента в помещението, например стария грамофон с любимата плоча или ретро телефона с шайба. Дори готово обзаведено жилище може да приеме винтидж облик. Тайната се крие в малките неща, като музикалната кутийка, часовник с кукувичка, картини с маслени бои, сувенири от слонова кост или месингови дръжки за врати и свещници. Потърсете подходящи часовници, вази, статуетки, които подчертават този стил.

Не забравяйте да използвате вашето усещане за баланс и хармония. Внесете топлина, чар и уют у дома чрез винтидж стила.

Related Posts