Полезно

Всекидневната като център на вашата вселена

Още от създаването на първата къща, през пътя на модерната епоха, всекидневната или накратко холът е и продължава да бъде централна точка във всеки дом. Това е мястото, където прекарваме по-голямата част от времето ни. Именно затова заслужава и специално внимание, особено за начина, по който ще бъде украсена и обзаведена.

Когато декорирате всекидневната е важно да помислите не само за вашите желания, но и за тези на семейството ви. Трябва да вземете под внимание, че това помещение трябва да бъде приятно и удобно както за вас, така и за вашите гости. Холът не е просто дивана, масата и телевизора, а мястото, където може да си почивате, наслаждавате на себе си и дори да вършите някаква творческа дейност.

Осветлението
Когато организирате осветлението е много важно да вземете под внимание дневната светлина. Като централно и много важно помещение в дома, в което прекарвате по-голяма част от времето си, то вие се нуждаете от колкото се може повече дневна светлина. Големите прозорци и стъклени стени позволяват да навлиза достатъчно дневна светлина. Ако във всекидневната ви няма достатъчно дневна светлина или стъклени предмети, чувството за лекота и свобода може да се постигне с бели стени, елегантни, леки мебели и не на последно място светла подова настилка. Паркетен Свят ви съветва, когато се поставя било то ламиниран, трислоен, масивен или класически паркет, дъските да бъдат в посока с естествения източник на светлина (прозореца). По този начин визуално ще получите по-голяма и ярка стая.

Цветовете
Топлите цветове са единия начин, за да създадете усещане за уют и комфорт във всекидневната. Комбинацията между светли, пастелни тонове с ярки и удивителни цветове, може да изглежда много привлекателно в интериора и да подчертае, всичко, което трябва да бъде изразено. Светлите стени и под с ярко оцветени мебели, води до много интересно и визуално впечатляващо пространство. Ако, решите да комбинирате няколко цвята във всекидневната, е много важно да вземете под внимание начина, по който се съчетават различните текстури и материали се съчетават (матови и блестящи, гладки и груби, и т.н.). Прекомерното използване на еднакви текстури може да увреди външния вид на хола ви. Координираните цветове, текстури и материали осигуряват пространството, което веднага привлича хората с привлекателност, комфорт и топлина.

Мебелите
Време е да завършите напълно декорирането на всекидневната, без която тя би била просто една празна и безлична стая. Изборът на мебели ще зависи от размера на хола и доминиращите цветове в него. Изчистени, елегантни и леки мебели се препоръчват за малки пространства, тъй като те ще отворят допълнително пространството. Масивните мебели е най-добре да се поставят в големи всекидневни, така ще направят мястото по-внушително и стабилно. Добре е да се уверите, че цвета на пода се различава с няколко тона от този на мебелите (два, три тона по-светъл или по-тъмен). Ако желаете да съчетаете цвета на подовата настила с този на мебелите, то задължително трябва да поставите килим в контрастиращ цвят между тях.

Подвижност
Много е важно да се осигури в хола достатъчно пространство за движение. Обикновеното движение от входа до края на стаята трябва да става без препятствия. Обширността/ просторът е едно от основните качества на добре организираните всекидневни. И дори това място да бъде организирано по-подходящ начин, предимството може лесно да се превърне в недостатък. Много често някои просторни и отворени всекидневни създават впечатление за празно и опустяло помещение, в което никой не живее. За разлика от тях по-малките всекидневни често са по-заети и отрупани.
Малък съвет от нас, когато искате дълбочина и пода да изглежда по-голям, съчетайте подовата настилка с первазите. Нека бъдат в същия цвят. В магазините на Паркетен Свят, сме подбрали за всяка ламинирана, винилова, естествена подова настилка подходящ перваз с идентичен цвят. Искате да подчертаете интериора, изберете перваз с имитиращи дървесни шарки или в контрастиращ цвят.

Детайлите
При декорирането на всекидневната трябва да се обърне особено внимание на детайлите, които ще направят пространството по-топло и приятно. Подчертайте пространството с цветни възглавници, вази, свещи и разбира се оставете отпечатък от вашият стил. Семейни снимки, картини или различни стенописи са незаменими детайли във всеки хол. Не бива обаче да прекалявате с това. Бъдете умерени и създайте пространство, което е подходящо за вас и вашите близки. Един от детайлите, който се появява като тенденция в интериорния дизайн, срещан в различни помещения е комбинацията от различни цветове, текстури и подови настилки. По този начин се внася известно количество динамика в интериора. Доста от клиентите на Паркетен Свят предпочитат съчетанието на различни подови настилки у дома. От ламиниран паркет с висок клас на износоустойчивост, в комбинация с трислоен паркет или масивен паркет, успяват да очертаят и увеличат привлекателността на дома си.

Финал
Освободете се, бъдете свободни, бъдете като малките деца, смело рисуващи на белият лист, по същият начин пробвайте, съчетавайте различни мебели, подови настилки и аксесоари и се насладете на невероятния резултат. Ако се затруднявате в това и се колебаете, коя подова настилка да изберете и как да я съчетаете изпратете ни снимка на вашето помещение и номер на декора, който сте си харесали. Ние ще ви направим напълно безплатен дизайн на стая. Вижте повече за изисквания за дизайн на стая.