Дъбовият паркет е най-популярния паркет от естествена дървесина в България (а и не само). Причините за това са, че дъбът има отлични качества – както технически, така и естетически. Дъбът има една от най-здравите дървесини, което го прави особено подходящ за изработката на паркет и дюшеме. Дъбовото дърво е устойчиво на гниене и деформации. Не на последно място дъбовата дървесина е широко разпространена и е сравнително достъпна ценово за масовия клиент.
Освен като качествена дървесина, дъбът има и много красива текстура. Паркетът от дъб изглежда много естествено и натурално и това е причината да е толкова предпочитан.

Дъбовия паркет се полага върху обезпрашен и грундиран под, чрез лепене със специално лепило. Така се елиминира вероятността за последваща поява на скърцане, разместване на ламелите и други неприятни експлоатационни недостатъци.

След нареждането паркета се шлайфа със специални машини (циклене на паркет) и след това се лакира с няколко слоя лак. Лакирането предпазва дървото от драскотини, влага и т.н., като е важно да се използва качествен лак. В зависимост от вида на лака може да се получи лека промяна в цвета на дървото, както и да се постигне различна визия на паркета – матиран, лъскав или много бляскав.

Много често се търсят и оцветени в различни цветове паркети. Това се постига чрез използване на специални бои за дърво, като процедурата по боядисване на паркет се нарича байцване. Чрез байцване могат да се постигнат различни нюанси – бял паркет, венге, червен, тъмен, опушен и т.н. На пазара се предлагат готови лакирани паркети, които се байцват и лакират директно от производителя. Така клиента може да избере крайния цвят още преди паркета да е положен.

Klasicheski parket
Качество на паркета
  • I-во качество паркет: Равномерно оцветена структура на дървесината с наличие на очички до 2мм, без беловина по паркета.
  • II-ро качество паркет: Равномерна структура, породена от естествения растеж. Допуска се беловина по паркета и здраво сраснали очички до 4-6мм.
  • III-то качество паркет: Допуска се леко оцветяване на паркета, беловина и здраво сраснали чепчета до 8-10мм.
  • IV-то качество паркет: Допуска се тъмно оцветяване на дървесината, беловина и здраво сраснали чепове 10-12мм
Redene na klasicheski parket
Полагане на паркет

Паркетът се транспортира в закрити и сухи мпс. При товарене, транспортиране и разтоварване, паркетните дъски трябва да се предпазват от намокряне, замърсяване и механични повреди. Съхраняват се в затворени и сухи помещения с температура на въздуха м/у 15 и 25 °С и относителна влажност на въздуха 40-60 %. При закупуване оставете 2 седмици паркетът в помещението, в което ще се полага. Паркетът трябва да „диша“ – за целта свалете всякакви найлонови и др. обвивки.

За да получите желания от Вас паркетен под Ви препоръчваме да използвате квалифицирани специалисти за полагане, циклене, фугиране, шлайфане и лакиране на паркета, като се съобразите с техните препоръки, направени след предварителен оглед на помещението.

Основата, върху която паркетът ще се полага трябва да бъде достатъчно твърда и да не образува прах, трябва да бъде гладка и да няма пукнатини. Преди полагането паркета тя трябва да се почисти. Влажността на основата не трябва да надвишава 4% измерена в дълбочина. Основните причини, които водят до отлепване и надигане на паркета са слаба и некачествена основа, прекалено влажна основа и висока относителна влажност в помещението. При полагане на тръби за парно и др. в пода трябва да бъдат очертани трасетата. Преди полагането на паркета трябва да се проверят дограмата и водните инсталации, като се отстранят евентуалните течове. Всички мокри процеси / полагане на теракота, шпакловка, латекс и др. /трябва да бъдат завършени. Възможно е след монтажа на паркета да се положи само последна ръка латекс на стените.

По време на монтажа температурата в помещението не трябва да е по ниска от 15 °С. Влажността на въздуха трябва да е в рамките на 40-60 %.

Препоръчваме монтаж на паркета с лепене към пода, като за целта се използват специални лепила на водна основа, полиуретанови двукомпонентни и спиртни монокомпонентни лепила. При използване на водни лепила, времето на изчакване преди циклене е по – голямо /15-20дни/ до нормализиране на влажността на паркетините. /9 ± 2%/

Цикленето и шлайфането след фугиране да се извършва със специални безпрашни машини и подходяща шкурка от по-едра до фина. След последното шлайфане преди лакиране паркетът трябва да се почисти от останалата прах.

След нанасяне на последна ръка лак е желателно 24ч. помещението да остане затворено, а въвеждането в експлоатация да стане след 72 часа. При някои лакове е необходимо междинно шлайфане на лака.

Паркетите след техния монтаж имат безупречно поведение м/у 18 и 22 °С и относителна влажност на въздуха 50-55%. Негативно влияние може да окаже рязката промяна на тези стойности.

Поддръжка на паркет

Никаква намеса с почистващи препарати не трябва да се прави до 2 седмици, след като паркета е монтиран, за да е сигурно че лака е напълно изсъхнал. Не използвайте вода за да почиствате паркета, винаги ползвайте препоръчаните за тази цел почистващи препарати.

Никога не използвайте почистващи препарати предвидени за друг вид подови настилки (винил, плочки, теракота), по този начин може да увредите паркета, да изглежда матов и да стане хлъзгав.
Поставете изтривалка пред входната врата, за да предпазите паркета от нараняване при внасяне на мръсотия, кал и малки камъчета.

Никога не ползвайте мокри парцали за почистване на паркета. Застояла вода може да оцвети или повреди дървото.

Ако изпуснете храна или разлеете нещо на паркета, забършете веднага с леко навлажнена кърпа.

Поставете предпазители на краката на мебелите за да не се надрасква паркета.

Когато местите тежка мебел, повдигайте изцяло вместо да плъзгате по паркета за да предпазите пода.

Ходенето с токчета по паркета също може да го нарани.

В кухнята пред мивката задължително поставете килимче.

Използвайте овлажнител през зимните месеци, за да се сведе до минимум движението на дървения материал. Относителната влажност на въздуха трябва да се поддържа между 45-65%, тъй като по-ниски стойности могат да доведат до изсъхване и свиване на паркета.

Бършете и пускайте прахосмукачка редовно на вашия паркет.