Полезно

Ламиниран паркет с фаска (фуга)

Фаската е малка вдлъбнатина под формата на V-образна фуга, която става видима при съединяването на 2 ламели паркет. Обикновено се означава от производителите със символите 2V за двустранна фаска и 4V за четиристранна фаска.

Двустранната фаска (2V) – двете дълги страни на ламината са скосени.
Четиристранна фаска (4V) – скосовете са по четирите страни на ламинираният паркет (късата и дългата).

Фаската е направена чрез пресоване или фрезоване на ламинирания паркет, като това не засяга силата и издръжливостта на ламелите. Фаската се обработва допълнително като по този начин се осигурява защита от влага.

Техническите предимствата на фаската

Ламинираният паркет с фаска има безспорни предимства пред този без фаска. Наличието на фаска понижава до минимум шансовете по време на експлоатация да се появят два от най-големите визуални дефекти на ламинирания паркет – замърсени снадки на ламинираните дъски (особено видим при по-светлите ламинати) и изметнати краища на ламелите вследствие на навлизане на влага след почистване. И в двата случая фаската прави тези дефекти невидими или почти невидими.

  • имитира естествени подови дъски, благодарение на ясно очертаните граници на панелите ламиниран паркет.
  • наличие на съвременна импрегнационна технология за защита на фаските, която гарантира много добра защита от външни влияния.
  • при наличието на фабрични фаски така нареченото „обръщане на ръбове” е почти невидимо, и на практика се удължава живота на ламинирания паркет.
  • фаската разширява оптически помещението, в което е монтиран паркета.
  • скриват се визуални дефекти, като подути ръбове след продължително излагане на влага.
  • може да бъде поставен върху по-неравни повърхности. Позволява скриването на визуално малки неравности по време на монтажа.
  • добавя елегантност и стил на вашия под и интериорния дизайн като цяло.

Естетическите предимства на фаската

Визуално паркетите с фуга са много атрактивни, като много красиви са и вариантите на по-тясна дъска от стандартното. Благодарение на фаската ламинираните паркети излеждат много модерно и наподобяват дюшеме от естествена дървесина. Фаската всъщност е взаимствана от скъпите масивни паркети от екзотични дървесини, които се продават почти винаги готови лакирани и с двустранна или четиристранна фуга. Именно затова наличието на фаска прави ламинатите много по-автентични и близки по визия до естествения паркет.

Лесно ли се замърсява фаската на ламинирания паркет?

Замърсяването на ламиниран паркет с фаска не се различава съществено от замърсяването на повърхността на обикновен ламиниран паркет. Това се дължи на специалните лакове, които се използват във фаските. Повърхностите са изразено гладки и не дават възможност за събиране на мръсотия.

Поддръжката на ламиниран паркет с фаска с нищо не се различава от тази на теракота, при който фугите са запълнени с фугин. Нашата практика показва, че за нормален дом при нормална употреба фаските не се замърсяват и съвсем стандартното почистване с прахосмукачка или леко влажен парцал е напълно достатъчно, за да изглеждат фугите на ламинирания паркет перфектно чисти за дълго време.

При обикновеното почистване, частиците замърсявания с дълбочина > 1мм се отстраняват безпроблемно с прахосмукачка. При влажно почистване с микрофибърен моп или стирка за почистване подът трябва да се бърше по дължината на фаските. По този начин се гарантира премахването на всички замърсявания.

Related Posts