Полезно

Ламиниран паркет – предимства и недостатъци

predimstva-nedostatyci-laminat

Предимства:

Достъпност: Като цяло ламината е по-евтин от останалите настилки. Голямото разнообразие на ламиниран паркет на пазара го правят идеален избор за всеки бюджет.

Трайност: В сравнение с килими, паркет и винилни настилки, ламината е по-траен, устойчив на надраскване и здрав. Здравото му покритие го прави идеален избор за домове с деца и домашни любимци.

Лесен монтаж: Дъските се закопчават чрез клик система, което прави монтирането им изключително лесно в сравнение с други подови настилки. Освен това при монтирането на ламиниран паркет не е небходимо да се ползва лепило, пирони или скоби, което спестява времето за монтаж и прави тази подова настилка тип „направи си сам”.

Поддръжка: Не са необходими специални препарати за почистване. Често замитане и почистване с влажен парцал е всичко от което има нужда.

Гама от качествени продукти: Може да изберете вашия ламиниран паркет спрямо класа му на износоустойчивост. Например ако искате атрактивна подова настилка за вашият хол, в който няма голямо натоварване, може да се съсредоточите върху външния вид на ламината (декора), вместо дебелината или по-високия клас на износоустойчивост.

Декори: Ламиниран паркет се предлага в голямо разнообразие от декори които имитират теракот, камък и дърво. Разновидности има и във вида на шарката, на цяла дъска или на паркетини, както и в повърхността на ламината, която може да бъде гладка, матирана или с различни релефи.

Гаранции: Повечето ламинати идват с гаранции срещу избледняване, петна и износване.

Недостатъци:

Уязвими при щети от вода: Ламината не се препоръчва за кухни, перални помещения, бани или открити пространства. Ламинирания паркет е устойчив на влага, но не е водоустойчив. Прекомерната влага (например мокър парцал) може да доведе до надуване на ламинирания паркет.

Акустични различия в сравнение с дървото: Ламината звучи и се чувства малко по-различно от естественото дърво при ходене с боси крака.

Related Posts