Полезно

Как да изберем качествен ламинат

kak-da-izberem-laminiran-parket-1024x941

Много лесно можете да проверите качеството на сглобката (т.н. клик система) като сглобите в магазина две или повече дъски. При качествените ламинати не се получават разлики във височината и фуги между отделните дъски. Снадките трябва да са почти незабележими, както при наблюдение, така и при прокарване на ръка върху тях. Недобрата сглобка е предпоставка за последващо увреждане (обелване) на покритието при дългогодишна употреба. Освен това в некачествените сглобки се събира и влага и това комбинирано с лошата влагозащитеност на евтините ламинати им помага да се издуят по-бързо.


Качествените ламинати имат по-ниска степен на водопоглъщане, тъй като материала (HDF) от който са направени е импрегниран със специални водозащитаващи смоли. При евтините версии това е спестено. Важно е също така и от долната страна на дъската да има и ламиниран слой, който допълнително предпазва дъските от проникване на влага и усукване, съдържаща се в основата под ламината.

Важен показател за качеството на ламината е неговият клас на износоустойчивост, а не дебелината. Ламината се дели на две основни групи – за жилищни и обществени сгради. Всяка от тези групи се дели на три подгрупи – слабо, нормално и интензивно натоварени означени.

Related Posts