Винил, Полезно

Прилики и Разлики Между SPC и LVT

Днес ще разгледаме продуктите на бъдещето, а именно SPC и LVT настилките. Те спестяват време и ненужни средства за монтаж/демонтаж на старият Ви под, издържливи са и изглеждат напълно идентични с истинското дърво, но могат да изглеждат и като камък, мрамор, кожа и др.

Ние знаем, че когато става на въпрос за инсталация на нов тип подова настилка, това може да се окаже труден избор –  затова сме подготвили тази статия, за да Ви помогне данаправите правилния избор кой тип под е идеален за избраното от Вас помещение.

Ще започнем с кратка информация, с цел да се запознаете какво представляват едни от най- новите и иновативни решения подова настилка -SPC и LVT.

Какво е SPC?

Минералната винилова,  подова настилка също известна като SPC  е нов вид многослойна настилка, стабилна по размер, еластична и лесна за инсталиране. Не съдържа преработени материали. Подовите настилки, които предлагаме на Ceramin са с енергиен клас А+ и сертификат за екологичност Blue Angel.

 

 Тук може да видите композицията на SPC настилките:

Какво е LVT?

Луксозните Винилови Плочки (LVT-LuxuryVynil Tiles) са подово покритие, придаващо по-реалистичен вид и усещане на дърво, камък или керамичен под.Изработени са от PVC – поливинилхлорид . За разлика от ламината, може да поставите винилова настилка в помещение с дължина над 10м (до 50м)., без необходимост от преходни лайстни.

В световен мащаб, по-голямата част от хората по света избират да закупят винилови подове (LVT), без дори да обмислят варианта за SPC. По-долу, изброихме някои от най-честите  причини на какво се дължи това:

Предимства при избора на SPC:

 

 • Поносимостта
 • Без вредни  химикали – SPC се произвежда от Сертифицирани пластификатори, и не съдържа PVC.
 • Що се отнася до достъпността на SPC (Stone Plastic Composite), той е по-бюджетен.Това се дължи на основните компоненти на SPC, в сравнение с PVC-то, което е в основата на производството на LVT.
 • Стабилност -По отношение на стабилността, SPC подът се оказва, по-стабилен от LVT в размера си, като издържа на директна слънчева светлина ( до 80 градуса).

 

Недостатъци при избора на SPC пред LVT:
 • Tвърда конструкция
 • Механични повреди от твърди и остри предмети
 • Материал :  LVT  настилките са изработени от  по – мек материал, в сравнение SPC
 • Шумоизолация: в сравнение с SPC, LVT настилката е по безшумна, когато се разхождате с високи токчета, обувки или чехли, във Вашия дом, офис или обществено помещение.

Какво е общото между SPC и LVT настилката?

Има много прилики между иновативните подови настилки LVT и SPC, някои от които са:

 • 100% водоустойчив – Както традиционният LVT, така и SPC са 100% водоустойчиви.
 • Разнообразие от цветове – В Паркетен Свят предлагаме разнообразни решения за подови настилки, включващи както SPC, така и LVT, в различни цветове, размери, шарки, декори, текстури, ширина на дъската и др. От модерен до традиционен и рустик стил, при нас може да се намери  разнообразие завсеки стил и  бюджет.
 • Приложение- Подобно на повечето опции за винилови настилки, традиционният винил от LVT и SPC са чудесни възможности за подови настилки, особено за кухни, бани и перални помещения и обществени места, като ресторанти или кафенета.
 • Инсталация – По отношение на процеса на инсталиране, както SPC, така и LVT  трябва да бъдат инсталирани върху равна повърхност и могат да бъдат поставени директно върху вече положени подови настлики, без необходимост от подложка. При липса на подова настилка, може да поставите винила с помощта на подложка.
 • Лесно се почистват и поддържат – достатъчно е да минете пода с влажен моп и кофа.

 

Независимо дали става въпрос за луксозна винилова плочка (LVT), или SPC, тенденцията на пазара на подови настилки продължава да се движи към виниловите настилки.

Статистиката показва, че пазарният дял на виниловите настилки се е увеличава драстично през последните няколко години ( 23 % през 2019 г.), това се дължи на многото предимства, описани по-горе за виниловите настилки, които превъзхождат ламинираните.

Тъй като изборът за решения за подови настилки зависи строго индивидуално от клиента, като се взима впредвид и зоната, на която ще бъде поставена, ние от Паркетен Свят гарантираме, че разполагаме с множество опции за нашите клиенти  между SPC и LVT, разгледайте предлаганите от нас декори на нашия уебсайт тук:

Ако имате нужда от допълнително информация, потърсете някой от опитните ни консултати по телефона или в чата.

Related Posts