Винил, Ламиниран паркет, Паркет, Полезно

Новa подова настилка или нов телевизор?

nov-televizor-ili-nova-podova-nastilka

И ето идва заветният момент, вие вече сте спестили от семейния бюджет цели 1000 лева. Решавате да ги вложите в дома си под формата на реновация. Гледайки стария си захабен под, който предвидливо сте скрили под наследения от баба ви килим, си мислите колко много ви се иска да се разделите с овехтелите нишки, който само запълват периодично контейнера на поредната ви прахосмукачка.

С въздишка си представяте дървен под или ламинат и колко лесно ще ви е почистването без да ви се налага да дърпате тежки уреди след вас, от които после ви кънтят ушите.

След кратко колебание правите бързо търсене в интернет за ламинат и моментално оставете объркан от терминологията. Във вас изникват купища въпроси, на които трудно намирате лесни отговори и след пет минути чудене и началото на главоболие отваряте онлайн магазин за техника и си избирате един голям телевизор 50” от популярна марка с всички нови екстри. Да, напълно ви е ясно, че след 2 години този телевизор ще е морално остарял и че ще иска допълнителни части за ъпгрейдване или смяна, но от друга страна избирането на дървен под е твърде голяма занимавка, за която далеч нямате време.

Но, има и друг начин, не губете надежда! 

Ние от Паркетен Свят ще ви покажем как да се ориентирате от какво имате нужда като ви обясним разликите между различните дървени подове и какво допълнително ви е необходимо при поръчка, както и какво включва нашата услуга за монтаж. 

Класически паркет

Той представлява блокчета от солидно дърво, които може да варират в размерите си в зависимост от различната им бъдеща подредба. За да поръчате такъв трябва предварително да се свържете с нас, за да се уточнят детайлите по количество и доставка.

солидно дърво използвано за подова настилка
Солидно дърво за традиционен паркет, може да бъде отрязано в различни форми и дебелина

Трислоен паркет

Най-кратко описано този тип под представлява няколко различни по своята цел слоя, които образуват една планка, която най-често е създадена да се свързва безпроблемно със съседната си. Слоевете от долу нагоре са тънък слой от иглолистна дървесина, слепен слой с напречно поставен друг слой дебела дървесина, последвано от 3 до 15 мм слой от солидна дървесина, която носи красотата на дървения под. Отгоре, обикновено, трипластовият паркет има завършек като байц, масло или лак. При нас може да намерите такива от марките Karelia, Tarkett, Haro и др.

трислоен паркет от марката HARO
Трислоен паркет

* може да се намери на английски език като engineered wood flooring

Ламинат

Това отново е продукт изграден от няколко пласта като горният (1) обикновено е защитно покритие от различни външни влияния, следва лист хартия (2) с отпечатан дизайн на истинска дървесина или друга успешна имитация като мрамор или камък. Обикновено това е, което мотивира хората да се спрат на определен декор ламинат. Следва дебел пласт HDF (3), което представлява дървесина смесена с лепило и смола. Най-долният слой (4) е балансиращ за цялата конструкция. Тази комбинация го превръща в устойчив и непромокаем материал подходящ за дълго ползване. При нас може да намерите марки като Quick-Step, които са майстори в производството на луксозни модели ламинат. Предлагамe още продукти на марките Egger, Tarkett, Haro и други.

Ламиниран паркет – пластове

Винил

Този тип настилка позната при нас като PVC, но е един много по-висок клас. Там отново са няколко слоя свързани помежду си, които образуват продукт, който внася класа в един дом. Отгоре задължително присъства защитен слой (1), последван от декоративен слой (2), който може да наподобява солидна дървесина или някакъв друг ефект като камък. Третият слой (3) е удароустойчива винилова сърцевина, предпоследен е стабилизиращият слой (4) и последен пети е виниловата подложка (5). При нас може да намерите луксозните винилови настилки от реномираната марка Quick-Step.

Винилова подова настилка

Корк

Това е подова настилка, която се води природосъобразна тъй като за нея не се използва цяло дърво, а само неговата кора, от която се създава еластичен слой от корк. Горният слой е с UV защита и предпазва принтирания пласт отдолу от промяна на цвета. Четвъртият пласт е HDF, който служи като бариера пред това да се получи подуване на пода. Последен слой е отново корк, който служи като звукоизолатор. В Паркетен Свят може да намерите такава подова настилка от Egger.

подова настилка от корк
Подова настилка от корк

Нещо, което трябва да знаете

Цените за подовете са дадени на кв.м, но всеки тип подова настилка идва в предварително опаковани пакети, където няколко части или планки покриват повърхност от приблизително 3 кв.м, като това варира в различните модели и размери и е ясно упоменато на пакета. 

За това ако имате стая от 20 кв.м, каквито са приблизително размерите на един стандартен хол в България, то тогава използвайте вградения калкулатор и изберете първият достъпен кв.м. след 20 кв.м.. Поръчайте малко повече тъй като не бихте искали да не ви достигнат планки, които да сложите в ъгъла или ако трябва да се реже някъде трябва да имате допълнително. А и не забравяйте, че една две резервни планки в килера могат да ви спасят ако трябва да сменяте такива, които са били наранени, изкривени или са получили някакви други наранявания. 

Аксесоари за вашия под

Следващата важна стъпка е да си изберете мека подложка (underlay), която да сложите под подовата настилка, тя може да бъде звукоизолираща, както и топлоизолираща, а някои видове предпазват и от мухъл. Особено важно е да не пропускате избора си на подложка ако сте се спрели на ламинат, защото тя е тази, която обира всички леки неравности на пода. Нещо с изключителна тежест тъй като препоръката е ламинат да се поставя само на равен под, за да не се получи пречупване на планките. 

Поръчка

След като сте си избрали вид подова настилка и подложка и ги поръчате, наш представител ще се свърже с вас и заедно ще обсъдите какви допълнителни аксесоари ще са ви необходими като лайсни, первази, ъгли, снадки и др. 

Услуга монтаж 

Ако заявите услуга монтаж наш представител ще дойде на посещение у вас, където всички детайли по монтажа ще бъдат уточнени с вас. След вашето одобрение ще бъде насрочен час удобен и за двете страни за поставянето на дървения под или ламината. Поставянето може да отнеме от два до три часа за слагането на 20-30 кв.м подложка, планки, лайсни и почистване. 

Щастлив завършек

И воала вече имате нов под, на който ще се радвате следващите поне 10 – 15 години, а и междувременно научихте за различните подови настилки. 

В заключение

Ние бихме заложили на един дървен под, тъй като вярваме, че той би внесъл уютна атмосфера в един дом повече отколкото телевизор, но това сме ние и може би сме малко предубедени.