Класически паркет

Дъбовият паркет е най-популярния паркет от естествена дървесина в България (а и не само). Причините за това са, че дъбът има отлични качества – както технически, така и естетически. Дъбът има една от най-здравите дървесини, което го прави особено подходящ за изработката на паркет и дюшеме. Дъбовото дърво е устойчиво на гниене и деформации. Не на последно място дъбовата дървесина е широко разпространена и е сравнително достъпна ценово за масовия клиент.

Дъбов паркет и дюшеме

Освен като качествена дървесина, дъбът има и много красива текстура. Паркетът от дъб изглежда много естествено и натурално и това е причината да е толкова предпочитан.

Дъбовия паркет се полага върху обезпрашен и грундиран под, чрез лепене със специално лепило. Така се елиминира вероятността за последваща поява на скърцане, разместване на ламелите и други неприятни експлоатационни недостатъци.

След нареждането паркета се шлайфа със специални машини (циклене на паркет) и след това се лакира с няколко слоя лак. Лакирането предпазва дървото от драскотини, влага и т.н., като е важно да се използва качествен лак. В зависимост от вида на лака може да се получи лека промяна в цвета на дървото, както и да се постигне различна визия на паркета – матиран, лъскав или много бляскав.

Много често се търсят и оцветени в различни цветове паркети. Това се постига чрез използване на специални бои за дърво, като процедурата по боядисване на паркет се нарича байцване. Чрез байцване могат да се постигнат различни нюанси – бял паркет, венге, червен, тъмен, опушен и т.н. На пазара се предлагат готови лакирани паркети, които се байцват и лакират директно от производителя. Така клиента може да избере крайния цвят още преди паркета да е положен.

Качество на паркет
Разликата между отделните качества е във визията, а не в техническите и експлоатационни характеристики на паркета.

Качества на паркета

 • I-во качество паркет Равномерно оцветена структура на дървесината с наличие на очички до 2мм, без беловина по паркета.
 • II-ро качество паркет Равномерна структура, породена от естествения растеж. Допуска се беловина по паркета и здраво сраснали очички до 4-6мм.
 • III-то качество паркет Допуска се леко оцветяване на паркета, беловина и здраво сраснали чепчета до 8-10мм.
 • IV-то качество паркет Допуска се тъмно оцветяване на дървесината, беловина и здраво сраснали чепове 10-12мм

Начини на редене на паркет

фигурни за редене на паркет

Поддръжка на паркет

 • Никаква намеса с почистващи препарати не трябва да се прави до 2 седмици, след като паркета е монтиран, за да е сигурно че лака е напълно изсъхнал. Не използвайте вода за да почиствате паркета, винаги ползвайте препоръчаните за тази цел почистващи препарати.
 • Никога не използвайте почистващи препарати предвидени за друг вид подови настилки (винил, плочки, теракота), по този начин може да увредите паркета, да изглежда матов и да стане хлъзгав.
  Поставете изтривалка пред входната врата, за да предпазите паркета от нараняване при внасяне на мръсотия, кал и малки камъчета.
 • Никога не ползвайте мокри парцали за почистване на паркета. Застояла вода може да оцвети или повреди дървото.
 • Ако изпуснете храна или разлеете нещо на паркета, забършете веднага с леко навлажнена кърпа.
  Поставете предпазители на краката на мебелите за да не се надрасква паркета.
 • Когато местите тежка мебел, повдигайте изцяло вместо да плъзгате по паркета за да предпазите пода.
 • Ходенето с токчета по паркета също може да го нарани.
 • В кухнята пред мивката задължително поставете килимче.
 • Използвайте овлажнител през зимните месеци, за да се сведе до минимум движението на дървения материал. Относителната влажност на въздуха трябва да се поддържа между 45-65%, тъй като по-ниски стойности могат да доведат до изсъхване и свиване на паркета.
 • Бършете и пускайте прахосмукачка редовно на вашия паркет.
Поддръжка на паркет

Полагане на паркет

Паркетът се транспортира в закрити и сухи мпс. При товарене, транспортиране и разтоварване, паркетните дъски трябва да се предпазват от намокряне, замърсяване и механични повреди. Съхраняват се в затворени и сухи помещения с температура на въздуха м/у 15 и 25 °С и относителна влажност на въздуха 40-60 %. При закупуване оставете 2 седмици паркетът в помещението, в което ще се полага. Паркетът трябва да „диша“ – за целта свалете всякакви найлонови и др. обвивки.

За да получите желания от Вас паркетен под Ви препоръчваме да използвате квалифицирани специалисти за полагане, циклене, фугиране, шлайфане и лакиране на паркета, като се съобразите с техните препоръки, направени след предварителен оглед на помещението.

Основата, върху която паркетът ще се полага трябва да бъде достатъчно твърда и да не образува прах, трябва да бъде гладка и да няма пукнатини. Преди полагането паркета тя трябва да се почисти. Влажността на основата не трябва да надвишава 4% измерена в дълбочина. Основните причини, които водят до отлепване и надигане на паркета са слаба и некачествена основа, прекалено влажна основа и висока относителна влажност в помещението. При полагане на тръби за парно и др. в пода трябва да бъдат очертани трасетата. Преди полагането на паркета трябва да се проверят дограмата и водните инсталации, като се отстранят евентуалните течове. Всички мокри процеси / полагане на теракота, шпакловка, латекс и др. /трябва да бъдат завършени. Възможно е след монтажа на паркета да се положи само последна ръка латекс на стените.

По време на монтажа температурата в помещението не трябва да е по ниска от 15 °С. Влажността на въздуха трябва да е в рамките на 40-60 %.

Препоръчваме монтаж на паркета с лепене към пода, като за целта се използват специални лепила на водна основа, полиуретанови двукомпонентни и спиртни монокомпонентни лепила. При използване на водни лепила, времето на изчакване преди циклене е по – голямо /15-20дни/ до нормализиране на влажността на паркетините. /9 ± 2%/

Цикленето и шлайфането след фугиране да се извършва със специални безпрашни машини и подходяща шкурка от по-едра до фина. След последното шлайфане преди лакиране паркетът трябва да се почисти от останалата прах.

След нанасяне на последна ръка лак е желателно 24ч. помещението да остане затворено, а въвеждането в експлоатация да стане след 72 часа. При някои лакове е необходимо междинно шлайфане на лака.

Паркетите след техния монтаж имат безупречно поведение м/у 18 и 22 °С и относителна влажност на въздуха 50-55%. Негативно влияние може да окаже рязката промяна на тези стойности.