Полезно

Колко квадратни метра ламиниран паркет ни е необходим?

Преди да пристъпите към закупуване на ламиниран паркет, „Паркетен Свят” Ви препоръчва да направите няколко изчисления, за да определите приблизително какво количество материали ще Ви бъдат необходими.

 

За да извършите описаните по-долу изчисления ще Ви бъдат необходими само лист хартия и химикал, на които да записвате стойностите и рулетка, с която да измерите помещението.

1. Ламиниран паркет

Измерете дължината и ширината на помещението и умножете двете получени стойности. Получената крайна сума е квадратурата на помещението. Запазете тези изчисления.

Залагане на фира – изчислява се, като сумата от получената квадратура на помещението се умножи по съответният процент (5% или 7%). Получения резултат събирате отново с първоначално измерената квадратурата на помещението. Така ще получите количество подова настилка, което ще Ви бъде необходимо.

*Фира – допълнително количество, което ще се загуби в следствие на монтажа.

Пазарувайте на бройка – реален пример

В повечето вериги за подови настилки, ламинирания паркет се продава на пакети с около 2м2 в пакет. По този начин, може да се наложи да закупите цял пакет ламиниран паркет, ако не ви достига дори една дъска. 

Нека си представим следния случай. Харесали сте си ламиниран паркет на стойност 25лв/м2. Един пакет ламиниран паркет е 2м2 и в него има 10 дъски (1дъска = 0,2м2). Ако стаята ви е с правилна форма 18м2 фирата, която е нужно да се отпусне е 5%.

 

2. Подложка

При закупуването на подложка, използвайте само действителната квадратура на помещението. В този случай не се добавя фира. Подложките обикновено се продават на м2 или листи по 1м2, така че със сигурност, ще се окажете с малко повече от необходимото. Разгледайте всички видове подложки за ламиниран паркет, предлагани в магазини „Паркетен Свят”.

Купи
Затвори

Фибранова подложка XPS 5мм

3.79лв./кв.м.
В наличност
Купи
Затвори

Полиетиленова подложка 5мм

1.99лв./кв.м.
В наличност
Купи
Затвори

Подложка за подово отопление THERMO BASE 2,5мм

3.49лв./кв.м.
В наличност
Купи
Затвори

Полиетиленова подложка 2мм

0.61лв./кв.м.
В наличност
Купи
Затвори

Фибранова подложка XPS 3мм

2.99лв./кв.м.
В наличност

3. Первази

Третият важен детайл са первазите. Добре е те да бъдат избирани със същото внимание, с което смятате да изберете и ламинирания паркет. Трябва да прецените добре количеството, което ще Ви е необходимо, като измерите всички стени, на които ще се поставя перваз без панорамни прозорци, камини, врати и др. Разгледайте всички видове первази за ламиниран паркет, предлагани в магазини „Паркетен Свят”.

Купи
Затвори

Перваз VOX Espumo 201 Бял 80×16мм, 2.4м

9.99лв.
В наличност
Купи
Затвори

Перваз VOX Espumo 401 Бял 100×16мм, 2.4м

10.99лв.
В наличност
Купи
Затвори

Перваз VOX Espumo 205 Тъмен 80×16мм, 2.4м

9.99лв.
В наличност
Изчерпано
Още
Затвори

Перваз Kronospan Бял MDF 120×19, 2.60м

11.98лв.
Купи
Затвори

Перваз с кабелен канал Arbiton LM55 102 Дъб Алмело 55×26мм, 2.5м

3.29лв.
В наличност

ВАЖНО: При избор на тип перваз и начин за монтаж, проверете дали стените в помещението са равни. За овални стени или такива с неравности е добре да се използват PVC первази, поради гъвкавият материал, от който са изработени. Те ще скрият неравностите. За идеално прави стени може да използвате MDF, фурнировани и класически первази. Имайте предвид, че тези первази не търпят никакво огъване и монтирането им трябва да се извършва само на прави стени.

4. Аксесоари за первази

За да монтирате первазите си, ще Ви бъдат необходими и аксесоари за первази. Те са онези елементи, посредством които первазите се захващат един към друг. В практиката са познати следните аксесоари:

– вътрешен ъгъл;
– външен ъгъл;
– съединителни снадки;
– тапи – лява и дясна.

Купи
Затвори

Рапидни винтове 3.5 см

0.06лв./бр.
Купи
Затвори

Вътрешен ъгъл

1.20лв./бр.
Купи
Затвори

Снадка

1.20лв./бр.
Купи
Затвори

Тапи (лява и дясна)

2.40лв./бр. комплект
Купи
Затвори

Външен ъгъл

1.20лв./бр.

Някои первази се монтират за стената посредством специални метални пластини – клипси. Нужни са също така и крепежни елементи, които се избират в зависимост от вида на стената (тухлена, бетонена или от гипсокартон) – дюбели, винтове или рапиден винт за монтажа на первазите.

За да изчислите колко съединителни елемента са ви необходими преброите чупките в помещението, ъглите при комина и други обекти, при които се образуват външни или вътрешни ъгли. На местата където перваза свърша се поставя тапа най-често тава са вратите на помещението, ако има една врата ще са ви необходими две тапи – лява и дясна. Съединителни снадки се поставят на всеки 2,5м перваз. Например ако имате стена дълга 6м ще са Ви необходими 2 снадки.

*За MDF, фурнированите и класически первази не са необходими завършващи елементи като ъгли и снадки.

5. Преходни лайсни.

След монтажа на подовата настилка ще Ви е нужно да се направи съответно прекъсване или преминаване към друго помещение с различна подова настилка и денивелация чрез завършващ профил. Този преход се извършва с лайсни. Те служат и за покриване на технологични фуги на помещения с дължина или ширина над 8м. Изчисляването става лесно – просто преброите колко преходи или врати имате в помещението. Разгледайте всички видове преходни лайсни, предлагани в магазини „Паркетен Свят”.

Преходна алуминиева лайстна EL2151 4см, 0.9м

11.98лв.16.99лв./м.

Преходна алуминиева лайстна EL2106 3см, 0.9м

10.99лв.16.49лв./м.

Алуминиева лайстна Г-профил EL2109 25×10мм, 0.9м

10.99лв.15.99лв./м.
Купи
Затвори

Лайстна MDF Incizo 1848 Дъб класик натурал 2.15м

31.99лв./м.

Преходна алуминиева лайстна EL2106 3см, 2.7м

8.99лв.13.99лв./м.

Преди да закупите ламиниран паркет и придружаващите го аксесоари, прегледайте още веднъж изчисленията си. Ако стаята, в която ще монтирате има комин, греди или ниши, които също предстои да покриете с ламинат, то по-добре включете и тях.

В случай, че нямате възможност да изчислите аксесоарите и ламинирания паркет, ние предлагаме услугата консултация и оглед на място. Обадете ни се и уговорете среща с наш служител, който да Ви посети, да вземе размерите на помещението или помещенията, да провери дали пода ви е равен и да измери влажността на помещенията.