Ламиниран паркет, Полезно

Какво представлява ламинираният паркет

Ако искате топлина и красота на достъпна цена, ламинираният паркет е чудесна алтернатива на масивния паркет. Той е гъвкав, траен и можете да го намерите в много и различни разцветки. Но ако се чудите от какво всъщност се състои ламинирания паркет и какво представлява, тази статия ще Ви помогне да си отговорите на тези въпроси.

Обща информация

Ламинираният паркет се появява на пазара преди около 25 години. Днес този тип подова настилка е един от най-разпространените и търсени видове. Технологията за изработка (пресоване на дървесни частици и поставянето на носеща основа с декоративен слой), позволява продажбата му на много по-ниска пазарна цена от тази на класическия, естествен паркет. Иновациите, които се влагат постоянно в усъвършенстването на технологията за производство, все повече доближават ламинирания паркет до подовите настилки от естествена дървесина. Поради тази причина, ламината заема все по-голям пазарен дял при подовите настилки.

Предимствата на този продукт далеч не отстъпват на естествения паркет. Той е екологичен, добър изолатор, задържа топлината, износоустойчив е, лесно се монтира и поддържа. Голямото разнообразие от цветове и текстури също е едно от основните предимства на ламинирания паркет. Всеки вкус може да бъде задоволен, защото може да подбирате от различни шарки на дърво, до мраморни имитации, изображения на естествен камък или още много други вариации.

Да се запознаем със структурата и продукта – ламиниран паркет

Ламинираният паркет представлява многопластова настилка, съставена от приблизително 80% дървесни частици и 20% смоли. В характеристиките на ламината, един от важните параметри e дебелината, която варира от 6 до 12 мм.

ВАЖНО: Преди да изберете колко да е дебела ламелата, трябва да прецените в какво помещение ще положите подовата настилка: за стаи, в които ще бъдат поставени по-тежки мебели и ще има по-интензивно движение, е по-добре да вземете ламиниран паркет с по-голяма дебелина и по-голям клас на износоустойчивост.

Всяка дъска ламиниран паркет е комбинация от влакна, меламин, смоли и хартия с висококачествен печат. Първата стъпка за производството на този продукт е – дървените частици да бъдат наситени със смоли, след което се подлагат на натиск под висока температура и налягане по определена технология на пресоване. Резултатът е сливане на слоевете в един лист. Свързването на отделените слоеве се извършва с помощта на специални лепила, благодарение на които продуктът става устойчив на различни натоварвания.

Ръбовете на дъските са фабрично обработени, за да образуват механично съединение – клик система, която спомага за лесното и бързо закопчаване на отделните дъски една към друга при монтирането на ламинирания паркет. Всеки производител сам избира точните материали и производствената технология, които да вложи в производството си. Характерно за ламинирания паркет е наличието на 4 слоя, но се срещат също така с 3.

Технически характеристики

1. Горен слой – защитното покритие. Този слой е също така наричан устойчив слой или носеща основа. Нанасянето на този слой се нарича „ламиниране”. Съставен е от меламин или акрилни смоли. Горният слой е „защитният слой” от различните външни влияния. Той допринася за трайността на продукта. Съставен е от един или много слоеве леки, прозрачни хартиени листи. Тези листи са специално обработени, за да може да се постигне висока износоустойчивост срещу надраскване, влага, изгаряне, замърсяване, вдлъбнатини и избледняване в следствие на слънчевите лъчи.

2. Декоративен слой. Декоративният слой е лист хартия, на който се отпечатва, чрез специална технология на пресоване, съответният декор. Представлява специално обработена и импрегнирана целулоза или мебелно фолио. Този слой придава на ламинирания паркет естетическия му вид.

Най-характерните декори са дървесните видове, но изображенията могат да наподобяват и декори като камък, мрамор, графит и много други, включващи природни или индустриални мотиви. Почти няма десен, който съвременната технология на отпечатване да не може да изобрази върху дъска ламиниран паркет. След като се избере и отпечата декора, хартията се напоява със смола и се пресова заедно с горния слой под висока температура върху горната страна на носещата основа.

3. Основа (ядрото). Третият слой е HDF плоскост. Тази плоскост представлява над 80% дървени частици, които биват пресовани под висока температура и налягане, за да се получи здрава носеща основа. Дървените частици имат висока плътност, хомогенна структура и затворена повърхност, което води до по-голяма устойчивост на огъване. Плътността на основата оказва влияние върху качеството и характеристиките на ламината. Колкото е по-висока плътността на ядрото, толкова по-висока е механичната твърдост на ламинирания паркет.

Върху този слой се изработва и системата за механично съединяване (т.нар. клик система), която позволява бърз и лесен монтаж без лепене на дъските една за друга.

4. Балансиращ слой. Този слой се състой от необработен или импрегниран със смоли целулозен лист, полимерно фолио или друг материал, който е влагоустойчив и служи за стабилизиране на дъската. Той поема колебанията при огъване. Също така, балансиращият слой защитава средната дъска от проникване на влага.

Някои производители на ламиниран паркет добавят и 5 слой, който служи за шумо и хидроизолация. Петият слой е с дебелина от 1 до 3 мм. Изграден е от пяна, корк или картон. Ако желаете Вашият под да е звукоизолиран, потърсете ламинирания паркет на HARO със специалния пети слой ComforTec.

Технология на производство

1. DPL – директно пресовани ламинати. При тази производствена технология върху горната страна на ядрото – HDF плоскостта, се поставя декорираща хартия (носещ материал), изобразяваща съответния декор и защитно покритие, което представлява самото ламиниране. На обратната страна се поставят насрещни хартии, напоени със смола, които съставляват балансиращия слой. Чрез едностепенен метод, тези пластове се пресоват с носещата плоскост. След този процес следва охлаждане и нарязване на плоскостите в даден размер. Голямо предимство при тази технология е, че не съществува напрежение при пресоване на слоевете. Това позволява да не се получат издувания или хлътвания, заради смяна на температурата.

2.DPR – технология с директно отпечатване /Direct Print/ Производствената технология DPR е иновативна технология, при която носещия материал се отпечатва директно върху ядрото на ламинирания паркет. При този метод отпада употребата на декорираща хартия и меламинова смола върху горния слой на ламинирания паркет. На долната страна на дъската отново се поставя балансиращ слой. Директното нанасяне на боята и водоразтворимите лакове върху плоскостта, втвърдени с ултравиолетови облъчвания, са изключително екологични. Революционната технология не само щади природата, но също така декорите добиват изумителен вид и блясък.

Съществуват и други технологии за производство на ламиниран паркет. Всеки производител сам избира най-релевантната за него производствена технология. Но производствената технология задължително трябва да отговарят на определени класове съгласно европейският стандарт EN 13329.

Ламинираният паркет притежава много предимства. За разлика от класическия паркет, той не изисква допълнително покриване със защитно-декоративни лакове, омасляване или циклене. Технологиите за производството на ламиниран паркет са екологични и благодарение на това, продуктите са безопасни и не отделят вредни за здравето вещества, което го прави подходящ за малки деца и хора с различни алергии.

Можете да разчитате на това, че който и декор да изберете, той няма да избледнее или промени цвета си в следствие на слънчевите лъчения. При правилна експлоатация ламинатът, който сте закупили, ще има същия красив вид и след години.