Паркет

Трислоен паркет Karelia – алтернативното решение на масивния паркет

Трислоен паркет Karelia

Най-голямото предимство на трислойния паркет в сравнение с ламинирания е пространствената стабилност, която е резултат от начина на изработка – три пласта, разположени перпендикулярно един на друг. Противно на широкоразпространеното погрешно схващане – трислойните паркети са по-устойчиви на измятане от масивните естествени паркети.

  • Естествен
  • Екологичен
  • Здрав
  • С висока стабилност
  • Лесен за монтаж и поддръжка
  • Подходящ за подово отопление
  • Енергийно ефективен с ниски нива на шум
  • Възобновим материал – може да бъде циклен
  • 100% дървен структура без пластмасови компоненти или HDF
  • Подходящ както за плаваща инсталация, така и за лепене за земята. При залепянето се елиминира шума от ходене и крайния резултат е еквивалентен на залепения масивен паркет

Технически характеристики:

Трислойният паркет Карелиа е произведен във Финландлия и е изработен изцяло от естествено дърво, като механично са слепени три слоя различна дървесина. Високото качество на Карелиа се гарантира благодарение на стриктното спазване на правилото за перпендикулярно поставяне на трите пласта – фибрите на горния и долен слой са ориентирани в една и съща посока, а средният слой е ориентиран в перпендикулярната посока. Това придава допълнителна здравина и стабилност и предотвратява евентуално измятане на паркета.

Горен пласт:

 • благородно дърво (масивна дървесина)
 • дебелина 3,5 мм
 • завършващо покритие от масло или пет слоя лак с UV защита (в зависимост дали паркета е с омаслена или лакирана повърхност)

Среден пласт:

 • качествена селекция северен бор
 • дебелина 8 мм

Долен пласт:

 • качествена селекция северен бор
 • дебелина 2,5 мм

Едно от най-важните предимства на трислойните паркети на Karelia е, че за изработката на средния и долния пласт се използва северен бор, чиято дървесина е с 30% по-здрава и издържлива от обикновената европейска борова дървесина. Това се дължи на специфичните климатични условия на скандинавския полуостров. Тъй като 80% от трислойния паркет се състои от среден и долен пласт, то тези 80% са с 30% по-здрави и стабилни от продуктите на производители от Централна и Южна Европа. Благодарение на този факт Karelia и всички останали скандинавски производители са известни с едни от най-качествените трислойни паркети. Освен това всички паркети на Karelia са с подсилена сглобка на дъските откъм късата им страна, която е най-уязвимото място и където най-често се появяват проблеми.

Обработка на повърхностите

Karelia предлага избор между лакиран или обработен с масло трислоен паркет. Най-горният слой на паркета може да бъде третиран с пет слоя лак или микс от растително масло и восък. И двете покрития, по свой собствен начин, подобряват визуално вида на дървото. Продуктовата гама включва масла, както и повърхности обработени с байц и цветно масло. Лаковото покритие акцентира върху натуралния вид и запазва усещането на дърво, като последните два слоя лак се нанасят посредством изобретената от Karelia НАНО технология , която запазва естествената грапавост на дървото. Маслото, от своя страна, се импрегнира в дървото и с времето засилва естествената му шарка. За разлика от останалите видови подови настилки, дървеният под може да бъде реновиран и освежен чрез циклене или подновяване на завършващото покритие. При изработката на трислойни паркети Карелиа са спазени най-високите стандарти за качество на строителните материали – всички продукти притежават сертификати Е1 и М1, което гарантира, че те нямат никакви вредни емисии и излъчвания.

Особености при различните покрития

Омаслен паркет: Маслата защитават дървесината по два начина. Първо, маслото се импрегнира в порите на дървото, като по този начин създава вътрешна защита срещу проникване на мръсотия. Второ, образува повърхностен предпазен слой срещу влага и вода. С течение на времето маслото губи тези свойства и трябва да бъде нанесено отново. Препоръчва се омасляване на паркета на всеки 3-4 месеца, за което е необходимо просто нанасяне с парцал на тънък слой масло. Предимството на маслото е, че то прониква по-дълбоко в дървото от лака, като го прави влагоустойчив и му позволява да „диша”. Маслото придава една изключително естествена визия на продукта и благодарение на него натуралните пори на дървото изпъкват. То може да се прилага и само върху определени зони при появата на дребни драскотини или дефекти.

Лакиран паркет: Лакът образува един непроницаем слой, който задържа мръсотията, разливите и влагата далеч от дървото. Може да се нанасят от 3 до 5 слоя лак върху паркета, чиято трайност може да се задържи между 5 и 10 години. След износване на покритието е необходимо паркета да се изцикли и след това да се лакира повторно. Трислойните паркети Karelia с лаково покритие могат да бъдат прешлайфани и локално на само едно увредено място и след това отново лакирани, без да е нужно цялостно циклене. Предимството на лака е, че той е по-траен от маслото и по-издръжлив на натоварване.

Поддръжка:

Трислойните паркети Карелия са изключително изискани дизайнерски паркети и най-добрия начин да ги запазите в добър вид е да попречите на мръсотията от входната врата да достигне до паркета с подходящите изтривалки, както и като задължително поставите подложки или предпазни филцове за омекотяване на краката на столовете и мебелите с цел предпазване от надраскване.

Регулярната поддръжка и експлоатация се състои в:

 • Почистване на прах с помощта на прахосмукачка или чрез измитане
 • Петната от леки замърсители се почистват само с влажна кърпа
 • Упоритите замърсявания се почистват със специализирани препарати. Карелиа препоръчва за лакираните паркети да се добави малко количество препарат с неутрално PH към водата; за омаслените паркети – специални почистващи препарати, предназначени за омаслени паркети.

Related Posts