Полезно, Ламиниран паркет

Подово отопление и ламиниран паркет…

Няколко неща, които трябва да имате предвид, когато използвате подово отопление с ламиниран паркет

Комфортът да стъпиш върху топлия под в студено време е безценен. Броят на хората, които предпочитат подово отопление, за да се насладят на усещането за топъл под, се увеличава с всеки изминал ден. Въпреки това, има въпросителни относно пригодността на ламинирания паркет при използване на система за подово отопление.

Със своята многопластова структура подовата настилка AGT е съвместима със системите за подово отопление. Все пак трябва да се имат предвид някои въпроси при полагане на ламиниран паркет в системи за подово отопление. Какви са тези? Нека да разгледаме:

1. Предварителен процес

Системата за подово отопление може да бъде вътре в замазката или бетонния слой. Това не е проблем за ламинирания паркет и можете да използвате подово отопление спокойно. За всяка система за подово отопление трябва да се направи предварителна подготовка. Подът трябва да е сух и повърхността чиста; трябва да е готов за замазка, почистен от прах и мръсотия.

2. Изхвърляне на подова замазка

Подовата замазка трябва да бъде положена в съответствие със стандартите, за да е подходяща за полагане на ламиниран паркет (според повечето специалисти – колебанието на повърхността трябва да бъде максимум 4 мм на 1 метър). Времето за съхнене осигурява правилното изсъхване на замазката. Разбира се тези времена могат да се различават в зависимост от вида на замазката.

3. Трябва да се направи предварително загряване

Предварителното загряване трябва да се извърши, след като се остави да престои 3 седмици за бетонни подове и 1 седмица за анхидритни (калциево-сулфатна замазка) подове, в зависимост от сезонните условия в новозавършените сгради.

Преди да започнете процеса на сглобяване, е необходимо предварително да загреете пода, за да доведете влажността до подходящото ниво. Подовото отопление се стартира при температура 25 °C; Температурата на потока се повишава с 10 °C всеки ден до 55 °C или достигане на желаната максимална температура на потока. Провежда се в продължение на 16 дни при 55 °C или предписаната максимална температура на потока без нощно намаление. След това отоплението се намалява с 10 °C на ден, докато отново се достигнат първите 25 °C, и системата се оставя да почива.

4. Сухотата на пода трябва да бъде тествана

След предварително загряване трябва да се тества сухотата на пода. 24 часа преди края на процеса на нагряване, полиетиленовото фолио 50×50 cm се залепва от краищата и се залепва към пода. Ако след 24 часа в полиетиленовото фолио няма конденз и цветът на пода не се различава в тази зона, подът е готов за монтаж.

Ако подът все още не е готов за покритие, е необходимо да изчакате още няколко дни. Очаква се да бъде подготвен за монтаж, като продължите да затопляте пода при максимална температура на потока.

Когато замазката изсъхне напълно, можете спокойно да положите новия си ламиниран паркет на пода. В системите за подово отопление ламинираният паркет е подходящ за до 27˚C, а температурата на повърхността не трябва да надвишава 25˚C.

5. Използване на продукти за защита на пода

При системите за подово отопление трябва да се използват специални изолационни материали, използвани под ламинирания паркет, за да може ламинираният паркет да провежда топлината добре и да го предпазва от влага. Трябва да се гарантира, че използваният изолационен материал е покрит с лента от поне 20 cm, за да се предотврати пропускливостта на влага във фугите.

6. Ламиниран паркет с плаващ под

Плаващият под е вид под, който не се нуждае от заковаване или залепване към подовата настилка. Вашите ламинирани подове трябва да бъдат монтирани върху плаваща основа; Между ламинирания паркет и стената трябва да се остави разстояние от 15 мм, като первазите не трябва да се заковават към ламинирания паркет. Полагането се извършва като стандартна настилка.

Разбира се имайте предвид, че по-горе споменатите съвети са примерни и много зависят от самият обекти и материалите, които ще се използват…затова ви съветваме винаги да се допитвате до специалисти.