Паркет, Полезно

Паркет от Монголски дъб – иновационен дизайн с традиционни качества

Монголският (Усурийски) дъб – Quercus Mongolica – е един от често срещаните широколистни видове в Русия и Далечният изток. Дървото може да достигне до височина 25–34 м., а диаметърът на ствола му – 1.0 – 1.5 м.

Характерно за този вид дъб е, че расте бавно и живее повече от 350 години. Расте при различни видове почви и е част от различни гори в подножието на хълмове и полегати склонове. Любопитен факт е, че е предпочитан и от най-едрия сред подвидовете тигри – сибирския (усурийски) тигър. Характерно за размножителния период на усурийския тигър е, че за да покаже готовността си за размножаване, оставя драскотини върху кората на монголския, усурийски дъб.

Ако търсите висококачествена дъбова дървесина, продуктите от смесени иглолистни-широколистни масиви като Монголския дъб, са отговорът на вашето търсене. От този вид дъбова гора се формират дървета с правилна форма, дълго стъбло и дълга свободна зона без дефекти, като се отличават с изключително здрава и качествена дървесина.

Масивният паркет е най-старият и традиционен материал, използван за подова настилка, модерен паркет, който ни връща в миналото, но който има изцяло нова технологична основа.

Интересно е, че расте при температури от + 42 до – 48⁰C и се отличава с ярки, красиво изразени пръстени. Поради специфичните климатични условия в усурийската тайга и големите температурни амплитуди, дървесните видове на тази територия са изключително здрави и плътни. Дървеният материал от този вид се характеризира с изящна структура, добре дефинирано ядро и ясно видими за всички разрези широки сърцевидни лъчи. Сърцевината на дървото се отличава с голяма устойчивост при неблагоприятни условия /гниене, ниска водопропускливост/, запазвайки декоративната текстура красива и ярко изразена. Широкослойната дървесина от Монголски дъб има високиконцентрации на ароматни съединения като ванилин, люляк, кониферилов и синапов алдехиди, хидроксиметилфурфурол, което значително превишава аналогични показатели на всички други видове дъб.

Дървесината на дъба e една от тези, които “дишат” много сдържано, като се разширяват и свиват минимално, подобно на екзотичните породи като тик и мербау. Това е една от причините дървесината му да намира приложение при редица подводните конструкции, корабостроенето, селскостопанският инженеринг, за производството на нарязани и обелени плоскости, за слепен шперплат, мебелни фурнири, подови настилки, масивни мебели, бъчви, изграждане на части и материали за вътрешна декорация на сгради, автомобили и кораби. Важна характеристика на дървото е, че издържа продължително време във вода, като добива тъмен цвят и повишава здравината си. Заради тези си свойства е известен още под названието „блатен дъб” и се използва за изработката на ценни артефакти.

Дървесината от Монголски дъб е особено ценна от естетическа гледна точка, тъй като нейната текстура подчертава естествената красота на дървесните жилки.

Предимствата на продуктите, изработени от Монголския дъб:
Основните преимущества на този вид дъб са неговите морфологични и механични характеристики (стабилност и твърдост)*, тъй като те са в пряка зависимост с износоустойчивостта на настилката и помещенията, за които тя е предвидена.

Какво можете да намерите в нашите магазини

В нашите магазини от веригата „Паркетен Свят” можете да намерите 16 декора от този уникален за българския пазар продукт, които се предлагат като готови лакирани от производителя паркети. Предлаганите продукти са с произход Русия и притежават много добри физико-механични характеристика и могат да ви зарадват с изключително красивия си фладер.

Всеки един от предлаганите декори е допълнително обработен чрез байцване и лакиране. Суровината за изработката на тези паркети се получава от обемни дънери (за разлика от повечето производители).

Интересното при тази суровина е, че по време на пътуването си от гората до фабриката, дърветата губят голяма част от влагата си, достигайки фазата на реално изсушаване с 20-25% съдържание на влага. Сушенето минава през няколко цикъла на естествено сушене и сушене в сушилни камери и пещи, където съдържанието на влага се намалява до 9%. Тази стойност, показваща правилното естествено изсушаване, е оптимална по европейските стандарти и представлява равновесна точка достигната след определен период от време между дървото и околната среда, в която е поставено.

В нашите фирмени магазини в градовете София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Велико Търново и Шумен можете да разгледате мостри на готови лакирани паркети. Всичките с дебелина 18мм; ширина – 90 или 120мм и дължина – 900 или 1200мм.

Част от паркетите (дъб слонова кост; дъб черен шоколад; дъб мокка; тъмен опушен дъб) са с клик система. Благодарение на нея монтажът може да се извърши по така нареченият “плаващ метод” (идентичен на начина на монтаж на ламиниран паркет) без да е необходимо паркета да се лепи за пода.

Останалите декори масивен паркет се предлагат с т. нар. сглобка нут и перо, която представлява съединение на два конструктивни елемента – фрезован канал (нут), в който се вкарва подходящия шип (перо). При монтаж на паркет тип „нут и перо” се използва лепило, което прави разглобяването невъзможно. Подобно лепене се използва повече монтирането на нов паркет, поради това че при стария не може да се осъществи добро залепване заради попадналите замърсявания.

Монголският дъб превъзхожда всички останали видове дъб. Този паркет е уникален, изключително здрав и плътен.

Какъвто и декор да бъде избран, без значение цвят, релеф, текстура, дължина и начин на монтаж, едно е сигурно – този паркет гарантира един модерен, уникален и неподражаем стил във всеки дом.

Успяваща да съчетае в себе си високи физико-механични свойства и красив външен вид, подовата настилка от Монголски дъб е предпочитана, тъй като успява да внесе изисканост и същевременно с това да създаде усещане за уют, топлина и спокойствие. Все пак дъбовите настилки са класика, а както е известно на всички, класиката никога не омръзва и не излиза от мода.

Инвестирайки в Усурийски паркет – инвестираме в бъдещето, като същевременно с това обръщаме поглед и към миналото.

*Стабилност – счита се за добра, когато стойностите варират между 1.5 и 2.2; Стойности по-ниски от 1.5 показват отлична стабилност. Стойности по-високи от 2.2 показват висока склонност на дървесината да се измята. При паркета от Монголски дъб стойността е под 1.3.

*Твърдост – това характеризира свойството на дървесината да отблъсква проникването на чужди тела. Произтичащият отпечатък е по-плитък или по-дълбок, в зависимост от индекса на твърдост на изследвания дървесен вид. Твърдостта е начинът, по който дървото отговаря на механичните натоварвания.