Паркет, Полезно

Сертифицирани трислойни паркети Tarkett

cradle_to_cradle

Трислойните паркети от колекциите Rumba и Sinteros на фирма Tarkett са наградени със сребърен сертификат Cradle to Cradle®, което прави фирмата първият производител на естествени подови настилки в Европа, който предлага Cradle to Cradle® сертифицирани продукти.

През 2012 г., Tarkett започва да използва подхода Cradle to Cradle® устойчив дизайн, който разпространява най-вече еко-дизайни с материали, които защитават здравето и околната среда. Благодарение на огромната работа, вложена в разработването на продуктите и подобрението на производителния процес, фирма Tarkett е постигнала значителни резултати във всяка стъпка от жизнения цикъл на продукта.

Сребърният сертификат удостоверява, че материалите, които се използват за производството на дървени подови настилки са високо оценени. Фирмата e въвела нов подход в проектирането на продукти, използващ екологичната устойчивост на всеки един от четирите етапа от жизнения цикъл на продукта: избор на материали, използване на ресурсите по отговорен начин, осигуряване на благосъстоянието на всеки човек по време на използването и поддръжката на продукта, повторна употреба и рециклиране в края на цикъла.

Производствените фабрики на фирмата са се ангажирали с непрекъснатото усъвършенстване на извършваните процеси и наскоро са инсталирали специални затворени водни вериги, благодарение на които консумацията на вода е намаляла с 24%. Освен това са въведени и енергийни производствени системи, използващи биомаса, които редуцират консумацията на енергия – 75% от паркетните фабрики използват дървесни стърготини, за да произвеждат електричество.