Ламиниран паркет, Полезно

Пролетно почистване на Вашия ламиниран паркет

Красив под и през пролетта, как да постигнем това?

Отново е време за пролетно почистване, но как правилно да почистим пода си и да възстановим блясъка му?

Подготвили сме Ви няколко съвета, които да Ви помогнат с тази тежка задача:

  • Почистете ламинирания паркет с прахосмукачка, за да отстраните праха и други по-едри частици и натрупвания. Препоръчваме Ви да използвате меката четка на прахосмукачката, за да не надраскате ламинирания паркет.
  • Ако ламинираният Ви паркет е с фаска или релефна повърхност, добре е да почиствате по дължината и/или ширината на шарката и фаската, за да можете да оберете добре всички прашинки, заседнали между тях.
  • Ако има трудно достъпни места, които не можете да достигнете с прахосмукачка, използвайте метла и лопатка.
  • След като сте почистили старателно пода, използвайте чист моп, напоен с препарат, подходящ за ламиниран паркет. Не смесвайте един препарат с друг. Старайте се да изстискате добре мопа или парцала. Ако ги оставите по-влажни, рискувате вода да проникне между фугите на ламинирания паркет и да предизвика подуване, огъване или изкривяване на дъските. Подсушете пода със суха кърпа и оставете да се проветри помещението, за да се премахне излишната влага.
  • Изберете точно препарат за ламиниран паркет. Не използвайте почистващи препарати, предвидени за друг вид подови настилки. Евтините мултифункционални препарати или предназначени за полиране на мебели и дървесина, могат да повредят подовата Ви настилка като я направят матова или хлъзгава, поради съдържанието на различни химикали в тях. Изберете препарат с ниска киселинност!
  • Ако с времето са се появили петна на ламинирания ви паркет, използвайте кърпа напоена с препарат и третирайте петното. След това забършете със суха кърпа.
  • Лак и други подобни петна можете да почистите с малко ацетон.
  • В случай, че има дъвка или други залепнали остатъци по ламинирания ви паркет, използвайте пластмасов нож или друга пластмасова пластина, за да отстраните замърсяването. Забършете с мокра кърпа и подсушете.

В магазините на Паркетен Свят може да получите информация как да почистите най-добре вашия ламиниран, естествен и корков паркет. Предлагаме широка гама от висококачествени и специализирани почистващи препарати и мопове.

Препарати за почистване на ламиниран паркет на Dr. Shulz

За ламиниран паркет – неутрален препарат за основно почистване на ламинат. Отстранява замърсявания, мазнина и следи от обувки. Подходящ е за всички видове ламинат.
за естествен паркет – полиращ препарат за лакиран паркет. Освежава, придава копринен блясък и защитава естествения Ви паркет от захабяване. Ако паркетът ви е лакиран с лак за блясък, ще подсили допълнително удивителния външен вид на настилката Ви.
За корк – първо и всекидневно почистване на корков паркет. Отстранява следи от восък, остатъци от лак и засъхнал почистващ препарат.

Egger Clean It – с мирис на свежа праскова, Egger предлага почистващ препарат създаден специално за ламиниран паркет. Освен приятното и свежо ухание, Clean It спомага за по-дългото запазване на чист и красив под. Използването му помага и за подобряване на електростатичността на подовата настилка. Особено ефективен е при премахване на упорити петна.

Почистващи препарати на Haro

Революция в естествената грижа. С тези екологични препарати ще постигнете бързо, лесно и ефективно почистване, което няма да навреди по никакъв начин на здравето Ви.

Intensive Cleaner ‘active’ – за редовно почистване на ламиниран паркет, синтетични подови настилки, винил, гумени подове, гранитогрес, остъклени и неглазирани плочки.

Parquet Cleaner ‘natural’– за редовно почистване и грижи за всички паркетни настилки, коркови подове, балатуми, дървени подове, както и подове с отворени пори като каменни подове, теракот, шисти, гранит или мрамор.

Почистващи приспособления:

Спрей моп “Quick clean” – подходящ за мокро и сухо почистване.
Практично, удобно и лесно решение за ламиниран и класически паркет. Спрей моп Quick clean е изключително лесен за употреба благодарение на ергономичната си дръжка и вградения спрей бутон. Снабден е с пълнител, подходящ за вода или разреден почистващ препарат до 350 мл. Микрофибърната кърпа може да бъде използвана многократно. Подходяща е за пране в пералнята.

Моп „York” – микрофибърен с дръжка 120 см – удобно практично решение за теракот, грантогрес и други повърхности. Подходящ за подсушаване на останалата вода след почистване на ламинирания паркет. Използвайте сух и чист моп.

Моп „York” триъгълен – с две микрофибърни кърпи – Подходящ за почистване на всякакъв вид повърхности. Благодарение на триъгълният моп, достига и до трудно достъпни места.