Полезно

Природата в интериора

Екологичното осъзнаване е бавен процес, но след въвеждането му в мебелния и интериорен дизайн, то интереса към природата и намирането на такива мотиви се увеличава. Когато се позволи на природата да навлезе във вашия дом, тя ще обогати живота на вас и семейството. Домът излъчва топлина и хармония, което определено оказва положително въздействие върху вашия живот.

Подовата настилка
Ако съществува материал, който издържа на времето и става по-ценен, това със сигурност е елегантното здраво дърво. Визуалният ефект, който създава, дървения под допринася на дома чар и топлота, присъщи само на природата.

Най-лесният начин да се доближите максимално до природата е с подовата настилка като класически, естествен или трислоен паркет. Благодарение на множеството различни цветове и текстури, може да оформите интериора, спрямо вашия вкус и светоглед. След като бъде поставен паркета, вие не само получавате красив визуален ефект, но и грижа за здравето си. Дървеният под привлича много по-малко прах и замърсявания в сравнение с други подови настилки. По този начин се предотвратяват по-голям брой дихателни заболявания.

Пренесете цветовете на природата във вашият дом
Не се колебайте да използвате широкия спектър от цветовете на природата, като елементи във вашият дом. Разнообразните и семпли земни тонове и нюанси на зеленото, жълтото и синьото позволяват на пространството, да излъчва жизненост и лесно се вписват във всеки интериор. Потърсете вдъхновение в местния парк, река или море. Оставете въображението да се развихри, използвайте цветовете на природата и си представете как обрисувате дома си с тях. В допълнение към цветовете, може да използвате тапети с разнообразни модели взети от природата. Ще постигнете много с тази малка намеса, също толкова както да заведете семейството си сред природата.

Използвайте естествени материали
Заложете на мебелите от естествена дървесина, защото тя е издръжлива и направена изцяло от дърво, получена чрез контролиран метод на добиване. При всяко изсичане на дърво се засаждат млади дръвчета. Освен това дървото е рециклируемо и неговото разграждане е с безвредни последици за околната среда.

Изберете пердета, завеси, калъфки за възглавници с неутрални естествени тонове и се уверете, че те са изработени само от естествени материи като памук, лен и др. Детайлите направени от ракита1, сухи цветя и листа ще се впишат идеално в цялата композиция. Изберете дървени рамки за семейните снимки или такива с омотани пресовани листа.

Нека растенията да станат част от ежедневието
Нека растенията да намерят своето място в дома ви. Те не само ще направят дома ви да изглежда по-естествен, но също ще подобрят качеството на въздуха. Растенията могат да представляват изразително произведение на изкуството. Не случайно все повече дизайнери интегрират растения и саксии за цветя в своето творчество. Поставете цветята до прозореца, за да получат достатъчно слънчева светлина и вижте как пространството около тях изглежда по-привлекателно! Уверете се, че имате достатъчно растения, но бъдете внимателни и обърнете внимание при какви условия виреят те.

Един въпрос. Няма ли да е по-красиво и здравословно, ако растат подправки и билки в дома? Не случайно най-добрите готвачи правят същото. Създайте малко пространство в кухнята, където ще могат да растат билки, които в последствие ще използвате.

Вземете най-доброто от природата, защитавайте и се отнасяйте с голямо уважение към нея, а тя на свой ред ще ви даде много повече отколкото очаквате. Станете част от природата и позволете природата да стане част от вашият дом и семейство.

ракита1 – плетиво за стол, рогозка