Полезно

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ „МОКЕТНИТЕ ПЛОЧИ“ И КОГА ДА СЕ СПРЕМ НА ТЯХ?

Какво представляват „Мокетните плочи“?

Мокетните плочи, известни също като модулни килими или квадратни килими, са квадрати, изрязани от стена до стена, които могат да бъдат монтирани заедно, за да придобият цялостен – завършен вид на пода. Мокетните плочи обикновено се предлагат в следните размери: 48×48, 50×50, 60×60 и 96×96 cm. Като при нас може да разгледате декорите на Тarkett с размери 50х50.

Някои доставчици на мокетни плочи предлагат и други форми и размери като шестоъгълници и триъгълници, с които сложността на инсталацията обаче се увеличава, а от там и цената. Килимните или мокетните плочи са справедливо популярни като опция за подови настилки в търговска среда, като барове и ресторанти и други сравнително неусложнени проекти.

Мокетните плочи могат да се използват като алтернатива на килима от стена до стена в почти всяка ситуация, която не изисква уникална персонализация и предлага лесен монтаж и поддръжка, дълготрайност и същите качества като останалите подови настилки, също придавайки комфортна вътрешна среда. Ето четири важни фактора, които трябва да имате предвид, когато обмисляте покупката на мокетни плочи за следващия си проект/апартамент.

1. Мокетните плочи са едновременно икономични и лесни за поставяне/подмяна

С малкия си размер, мокетните плочки са значително по-лесни за повдигане, преместване и инсталиране в сравнение с килимите от стена до стена. Това е едно от основните предимства на килимните плочки спрямо другите видове килими.

Мокетните плочи също обикновено водят до значително по-малко отпадъци по време на монтажа, тъй като е необходимо много по-малко рязане, особено в помещения с много кътчета и странни ъгли. Някои производители предлагат и много леки мокетни плочи, които улесняват още повече живота на монтажниците на килими.

Поради тези причини мокетовите плочки предлагат значителни икономии на разходи и време в сравнение с килимите от стена до стена – превръщайки мокетните плочи в идеален избор за проекти с ограничен бюджет или с ограничен график.

2. Квадратите на мокетните плочи са лесни за премахване и подмяна

Мокетните плочи са не само лесни за инсталиране, но и лесни за премахване. В случай на износване и повреда, мокетните плочи могат лесно да бъдат заменени поотделно, вместо да се подменя цял под.

Килимите от стена до стена също могат да бъдат ремонтирани на място, но процесът често е значително по-сложен, отколкото в случая с мокетните плочи, както по отношение на поръчването на съответстващ сегмент, така и по отношение на необходимия опит в монтажа.

Друго предимство на поддръжката на мокетните плочи е, че квадратчетата могат лесно да бъдат повдигнати, ако е необходим достъп до пода на основата отдолу. Това означава, че техниците могат да получат достъп до подови кабели, когато е необходимо, значително предимство в пространства, които са постоянно обект на промяна, като конферентни зали и гъвкави работни места.

3. Мокетените плочи ви дават голяма дизайнерска гъвкавост

В някои отношения мокетените плочи предлагат по-голяма гъвкавост в дизайна, отколкото килимите от стена до стена. С новите технологии за боядисване е възможно да се създаде широка гама от цветове и шарки върху мокетните плочи, които не са възможни при обикновенните килими. Чрез нанасяне на багрило, след като килимът се нарязва на модулни квадратчета за килими, е възможно да се постигне перфектен дизайн по всички ръбове на всяка плочка, така че дизайнът да тече почти безпроблемно от плочка на плочка.

Подобно обикновенните килими, мокетените плочи могат да бъдат оцветени по поръчка или приложени с персонализиран дизайн, за да създадат уникална среда, ограничена само от въображението на дизайнера.

4. Амбиентни предимства на мокетените плочи

Днес мокетните плочи предлагат необходимата топлина, комфорт, акустични качества и ползи за здравето и безопасността, позната от обикновенните килими, с добавеното предимство, че тяхната слоеста структура абсорбира дори повече структурен звук, осигурявайки забележимо подобрение в нивата на звука дори в големи офис среди с отворен план, кол центрове, претъпкани барове или оживени ресторанти.

Мокетените плочи обаче нямат опция за допълнителна плюшена подложка, която може да не повлияе на акустиката, но ще повлияе на тактилното усещане за подножието, което може да бъде желано в някои проекти от висок клас.

Като цяло мокетените плочи могат да се използват успешно с поразителен ефект в почти всички търговски и институционални среди. Докато килимът от стена до стена остава превъзходният избор за мащабно моделиране и за създаване на луксозна атмосфера, мокетените плочи са рентабилен избор в почти всички други случаи и създават свобода на дизайнерски потенциал далеч над всички други опции за подови настилки без килим .

Надяваме се, че този блог пост ви е помогнал да разберете какво представляват мокетените плочки и как можете да ги използвате в дизайнерския проект, където времето и бюджетът са от решаващо значение.

Съвети за мокетните плочи от наши интериорни дизайнери:

  • Мокетените плочи могат да се монтират в различни конфигурации, за да се създадат различни ефекти. Моделираните мокетови плочи могат да се използват за зони на движение и плътни цветове, за да очертаят областите на пробив например. Промените в цветовете или модела на мокетните плочи могат да бъдат използвани за обозначаване на път/пътека, като например посочване къде хората трябва да се редят на опашка на витрините.
  • Освен това шевовете между мокетните плочи могат да бъдат прикрити, в зависимост от желания ефект. Различните размери мокетни плочи също могат да се използват за създаване на редица ефекти в един проект за подова настилка.
  • Модулността на мокетните плочи е част от това, което ги прави невероятен творчески инструмент за всеки закачлив архитект и интериорен дизайнер.