Ламиниран паркет, Полезно

Как да поправим повредения ламинат

Поправка на ламиниран паркет

Ламинираният паркет е един от най-издръжливите видове настилки на пазара, но това не означава, че не може да бъде повреден.

Влага, удари от остри предмети и неправилна инсталация могат да причинят несъвършенства по Вашия под. Без правилна поддръжка, ламинираните подове изглеждат износени, стари и неприветливи.Когато тези повреди са налице, имате няколко възможности да поправите недостатъците и да скриете драскотините. Не се притеснявайте, поправката обикновено може да бъде извършена от Вас. В тази статия ще се запознаете какво препоръчваме ние.

Опитайте с Кит

Ако драскотината ви е  дребна, ще трябва да използвате Кит за драскотини. Подберете цвета на кита с този на пода си или колкото е възможно по-близо. След това използвайте шпатула, за да разнесете кита. С помощта на страната на шпатулата внимателно натиснете в длъбнатината. Движете се в няколко направления, за да сте сигурни, че ще запълвате всяко кътче. Изравнете шпакловката и я оставете да изсъхне за 24 часа.

В следващото видео може да видите процедурата по поправка на повредени дъски.

Сменете надрасканите дъски.

Понякога восъчните китове не са достатъчни. Ако драскотините Ви са твърде дълбоки или имате няколко от тях на една дъска, може да се наложи да подмените повредените дъски.

Ламинираната настилка използва система без лепило и без закопчаване. Това означава, че е лесно да се заменят части от пода, когато е необходимо. Винаги се препоръчва да съхранявате допълнителен пакет ламинат по тази причина!

Извадете первазите или лайстните. Отстранете подовата настилка с дъска, докато стигнете до повреденото място.Заменете повредената дъска с нова.Поставете отстранената настилка, за да завършите отново пода.Сменете первазите или лайстните.

Процесът на смяна на дъските може да се окаже трудна работа, но в крайна сметка си струва усилията. Не забравяйте да започнете от най-близката стена, за да можете да работите ефективно. След като сте отсранили необходимите ламинирани дъски, можете да замените повредената ламинирана дъска и отново да монтирате первазите. Ако следвате предоставеното ръководство, съветваме ви да вземете всички възможни предпазни мерки за Вас и Вашия под.

Ако дъската ви е в средата на стаята, може да се окаже предизвикателство да премахнете половината от подовата настилка. В този случай можете да опитате да поправите само дъската в средата на стаята. Препоръчваме ви да се консултирате с професионалист за тази поправка, но можете да опитате сами следвайки препоръките ни.

Изравняване на ламиниран паркет

Изкривяването на ламината най-често се създава, когато или не е оставена преходна лайстна или влагата е създала подуване между дъските. Най-лесният начин за поправяне на закопчани подове е да не се допусне да се случат на първо място. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да предотвратите ламинирания паркет от изкривяване.

Нека вашите настилки се аклиматизират преди монтажа. Вашата настилка трябва да седи 2-3 дни в кутиите, в дома ви, преди да започне инсталацията. Това им позволява да се разширяват и контрастират преди да бъдат инсталирани. Това е критична стъпка, която не бива да се пропуска. Не забравяйте да ги оставите в помещение с контролирана температура.

Намалете количеството влага във вашия дом. По правило се опитайте да поддържате нивата на влага в къщата между 35% и 65%. За повечето домове това няма да е проблем.

Инсталирайте подложка. Инсталирането на Подложка предпазва пода от земята нагоре. Влагоустойчивата подложка ще осигури допълнителна защита на подовете ви.

Понякога, колкото и да се опитвате да го предотвратите, се получава изкривяване. Обикновено подовете ще се закопчаят, ако  пода се наводни или се изсипе голямо количество вода. Когато това стане, ще трябва да поправите повредените дъски.

Ето как да направите това:

Първо определете причината за изкривяването и отстранете проблема.

Извадете дъската или первазите в зоната, близка до закопчаните подове.

Извадете дъските, като започнете от стената, докато стигнете до повредената зона.

Поставете повредените дъски.

Заменете останалата част от дъските, които сте премахнали, като ги щракнете обратно на мястото си по същия начин, както сте направили при първия монтаж на подовата настилка.

Това е! С монтажа без лак, без гвоздеи, лесно можете да замените малки количества подови настилки и да спестите разходите за подмяна на всичките си подове. Винаги е добра идея да запазите  няколко ламинирани дъски от първоначалната инсталация, в случай че ще възникнат повреди.