Полезно

Разлики между паркет и дюшеме

Разлика между паркет и дюшеме.

Вероятно често сте чували термините паркет и дюшеме, когато става въпрос за масивни дървени подови настилки. В тази статия ще направим разграничение между „паркет” и „дюшеме”.

Какво се крие зад всяко едно от тези названия и в какво се състои основната разлика? Отговорът е много прост, като всеки един от тези два типа подове е подходящ при различни ситуации.

Дюшеме

Дюшемето е масивна дървена подова настилка, която може да бъде изработена от най-различни видове дървесина като дъб, орех, чам или други. Характерната му особеност е, че широчината, дължината и дебелината на дъските са с по-големи размери от тези на паркета. Обикновено широчината на дъската на дюшемето е над 12см, стигаща  понякога до 20-22см , а дължините са смесени – от 30см до 200см, дори 400см.

Стандартната дебелина на дюшемето е 2см, понякога достига до 4см.

Тук може да се включват различни видове тониране, смесване на цветове, изкуствено създадени наранявания и следи от пирони, тесли и други. Всички видове дюшемета могат да бъдат допълнително обработвани с байцове, за постигането на определен цветови дизайн, а също така и да се правят специфични обработки, като визия – избелване на пори, изгорял ефект и други.

Паркет

Паркета от друга страна също е масивна подова настилка, която е със значително по-малки размери от по-горе споменатото дюшеме. Обикновено ширините са в рамките от 4см до 10см, а дължините не са особено големи. Дебелината е до 2см – 2.2см. Естественият паркет има едно наистина голямо предимство и то се състои в начинът му на подредба в дадено помещение.

Може да бъде нареден под формата на добре познатата рибена кост (за широчини до 7см), на квадратчета, право редене, диагонално на помещението и много други варианти. Този тип дървен под е подходящ и за по-големи и за по-малки стаи и обикновено при него няма фаска. Цената му също е по-евтина от тази на дюшемето.

Селекциите паркет са най-различни – рустик, натюр, прима, специал, в зависимост от наличието на чепове и беловини в паркетините, както и структурата – радиална и тангенциална.

Основна разлика – дюшемето не се лепи, а се реди върху гредоред.

Една от основните разлики между дюшемето и паркета е, че дюшеметата не могат да се редят. Поради своите размери дюшеметата са по-подходящи за полагане в помещения с голяма квадратура, като така най-добре би се откроил големият им размер и красота.Често пъти те са с фаска– скосяване на ръбовете на отделните паркетини, по продължението на две или понякога четири от страните.

По този начин още повече се откроява големият им размер и красота. Селекциите паркет могат да бъдат различни – от рустикални, с много чепове и беловини до почти напълно изчистени и с радиална структура.

Ако имате въпроси, свързани с предлаганите от нас подови настилки, може да отправите запитване към нашите консултанти.

Свържи се с нас