Полезно

Топ тенденции при подовите настилки през 2019 година

Пролетта е сезонът, който мнозина предпочитат, за да обновят своя дом! Преди да го направите прочетете водещите тенденции при избора на подовата настилка за настоящата година!

1. Опушени паркети, по-наситени цветове и структури

Почти всяка една подова настилка претърпява машинно оцветяване, за да се придаде желаният цвят. Естествените паркети получават своя цвят, релеф и чепове по повърхността, без да се налага да се оцветяват механично. Вместо това, самите дъски се подлагат на специален „димящ“ процес. Това представлява поставянето на ламелите в камери, в които след това се освобождава амоняк. Дървесината реагира с амоняка и претърпява промяна в цвета. Реакцията невинаги води до съществени промени, окончателния ефект на „опушено“ се постига от редица фактори, включително и вида на самата дървесина, външната среда и атмосферата в самата камера. Така че дори при две подобни дъски, получените оттенъци могат да се различават. Като цяло опушените декори притежават богати и наситени тъмни тонове и подобрена естествена структура. Окончателният вид е много по-привлекателен и луксозен. Важно е да се отбележи, че течен амоняк поставен директно върху дъската, може да я увреди. Ние от Паркетен Свят предлагаме и препоръчваме винаги да закупувате подови настилки от реномирани производители в областта. Такива са и предлаганите от нас декори ламиниран, трислоен, винилов, корков и естествен паркет на немските, финландски, и австрийски производители Arteo Classen, Tarkett, QuickStep, Haro, Karelia, KronoSpan, Egger.

2. Сиви и Избелени декори

През последните няколко години сивото се превърна в популярен цвят при избора на подова настилка, тенденцията е да се задържи и през 2019 година. Сивите паркети чудесно се съчетават с модерните кухни, атрактивни антрета, както и умело допълват други материали, като шлифована неръждаема стомана и стъкло. Все по-често ще ги забелязвате да присъстват в домове и офиси. Там, където липсва сивият цвят, то най-вероятно собствениците умело са го заменили с по-светъл и избелял паркет. По този начин, с лекота се създава контраст, а техният цвят умело подчертава структурата и фладера на ламела. Тази тенденция се забелязва при все повече домове край морето или във вили извън големите градове. За разкош повечето паркети са с матирана повърхност или с много лек едва уловим блясък.

3. Екологични продукти

Все повече се увеличава броят на собствениците на жилища, които осъзнават колко е важно да пазим природата и да се опитваме да сме екосъобразни. Неслучайно, повечето от тях избират за своите домове и офиси подови настилки от възобновяема дървесина, каквито са корк и бамбук. Освен тези предимства корковите паркети притежават и редица друга качества: високи топло и шумоизолиращи качества, топли, с изключително приятно усещане при ходене с боси крака и устойчиви на интензивно слънчево облъчване. Тенденция е и поставянето на корков паркет в жилища с малки деца или поне в детските стаи. При нас ще откриете корков паркет с естествена визия на дърво или дори с такава на камък.

4. Шеврон — завръщане към вечната класика

Ако сте мислили да добавите акцент във вашия дом, то сега е най-подходящото време да направите залитане към вечните класики, а именно унгарската рибената кост (Шеврон). Създаването на баланс и хармония с използването на паркет, който ще стане централна фигура в интериора на дома Ви. Унгарската рибена кост е един от предпочитаните способи за редене на паркет. Паркетите са предварително подрязаните под ъгъл от 45 градуса и красивият резултат от създала се права линия по дължината на помещението, придават изключително модерна и съвременна визия. Цветовете през 2019, които ще са „must have” са много светлите и много тъмните паркети.

Имаме и добра новина за тези от Вас, които предпочитат характеристиките на ламинираният паркет, но търсят визия на класически Шеврон! На Вашето внимание представяме и декори ламиниран паркет, които са на достъпна цена и с визия приковаваща вниманието!

5. Мозаечни акценти / Плочки

Ако все още мислите, че през 2019-та тенденциите ще са само при Шеврон и Рибена кост, то помислете отново! Не може да не сте забелязали шестоъгълните плочки, които плавно се преливат с паркета, било то ламиниран, трислоен или масивен. Ако обичате да смесвате различни текстури, материали и цветове, то сега е моментът да се проявите като експериментатори! Смело ги използвайте като акцент в кухнята, банята, офиси и магазини и със сигурност няма да останете незабелязани!