Полезно

Най-добрият под за Вашия домашен любимец

Все повече хора в България имат домашен любимец. Всеки грижовен стопанин знае, че малките космати приятелчета са голяма отговорност и изискват много време и усилия. Научете повече за нашите подови настилки и преценете, коя е най-подходяща за вашия домашен любимец.

Корков паркет
Корка е екологично чист и антибактериален продукт. Милионите въздушни клетки в кората на корка го правят топъл, мек и безшумен. Благодарение на тези свойства звуците от нокти при движение и вибрации ще бъдат сведени до минимум. Устойчив е на надраскване, влага и вода. Въпреки това не се препоръчва течности да остават за дълъг период от време на повърхността. Ако искате вие и вашият домашен любимец да се чувствате уютно у дома, корковият паркет е една подходяща подова настилка.

Винил (LVT)
Търсите максимален комфорт както за вас, така и за домашния любимец – то тогава винилът е вашата настилка. Той е предпочитан, заради високата си издръжливост и устойчивост на влага, драскотини и вдлъбнатини. Бъдете спокойни, ако откриете разливания по пода, винилът е водоустойчив и дори се поставя в кухни, бани, коридори и обществени помещения. За поддръжката му може да използвате метла, прахосмукачка, сух или мокър парцал. Предлаганият от Паркетен Свят винил е с красив релеф и осигурява спокойно и безшумно движение.

Класически паркет
Паркетът  трябва да се използва с повишено внимание ако имате домашен любимец. Важно е да сте го обучили и да следите неговото поведение. В случай на разливания, за да избегнете оцветяване или деформация на дъските, препоръчваме да подсушите пода възможно най-бързо. Ноктите на вашите любимци, както и техните играчки може да наранят и надраскат паркета. Поради тази причина е важно да ги поддържате къси и гладки. Съветваме ви при избора на паркет да изберете такъв от дъб или ясен. Тяхната дървесина е твърда и устойчива и минимизира вдлъбнатините и драскотините. Съобразете цвета на паркета с този на вашето куче или котка, така през периодите на смяна на козината следите ще бъдат едва забележими. За да предпазите малките приятели от подхлъзване, паркетите с матиран завършек са най-подходящи. Ако не знаете дали да изберете омаслен или лакиран паркет, по-добре се доверете на маслото. Не само, че скрива петната от прах, мръсотия и малки драскотини, но маслото прониква в дървото и го защитава отвътре. Друго предимство на омаслените паркети е, че имат по-топло и естествено усещане и са по-малко хлъзгави, отколкото традиционно лакираните паркети.

Трислоен паркет
Трислойните паркети са красиви и повечето купувачи избират именно с тях да обзаведат своя дом. Въпреки това, те не са най- благоприятният избор в случай, че притежавате домашен любимец. Те не са толкова устойчиви срещу надраскване, както е винила. Трислойните паркети не са и водоустойчиви, което означава, че е желателно вашите приятели да имат изградени хигиенни навици. Предимство е, че може да се поправят леки наранявания и следи от надраскване. Ако се чудите как? Трислойният паркет може да се цикли до 3 пъти ако горният слой е над 6 мм.

Ламиниран паркет
Ламинатът е хипоалергична, антистатична и устойчива на удари и замърсявания подова настилка. Освен красива, тя е и устойчива на влага. Въпреки това при разливания на течности, ние препоръчваме да подсушите пода незабавно. Въпреки подвижността на домашните любимци, при ламината, те ще бъдат значително затруднени. В този случай препоръчваме да изберете декор, с висок клас на износоустойчивост.

Независимо каква подова настилка ще изберете е добре да вземете под внимание нашите съвети:

• Ноктите – редовното подрязване на ноктите на вашите домашни любимци им позволява да се движат свободно и да се намали надраскването.
• Входна изтривалка – тя отнема водата и замърсяванията от лапите на вашите приятелчета.
• Разливания и бъркотия – никой не иска да види нещо разлято от пухеният си приятел, но това не е изключено. Уверете се, че вашият под е чист и сух.
• И разбира се прахосмукачката – в борбата срещу косми, замърсявания и мръсни лапи, ние препоръчваме да използвате, колкото се може по-често прахосмукачката.

И все пак не забравяйте Топчо, Бобчо и Флъфи, когато избирате нова подова настилка. Ако вашите домашни любимци са щастливи и се чувстват като у дома, то Вие ще може да бъдете много по-спокойни.