Полезно, Ламиниран паркет

Монтаж на ламиниран паркет

За да имате една перфектна подова настилка е необходимо да се спазят някой основни изисквания:

1. Подготовка на основата преди полагането на ламиниран паркет

Основата, върху която ще се поставя ламинирания паркет е желателно да бъде твърда, суха, почистена от песъчинки, прах, остатъци от друга настилка. Все повече се наблюдава монтаж на ламиниран паркет върху някои от следните настилки: мокет, балатум, естествен паркет, теракот.

Препоръчително е, ако настилките мокет и балатум не са лепени за пода, да бъдат отстранени преди полагането на ламинирания паркет, за да не се запечатва старата настилка с подложката за ламинирания паркет. Подложките, които се предлагат на пазара не позволяват на старата настилка да диша и след време настилката под ламинирания паркет се спарва. При невъзможност да се демонтира старата настилка е добре да бъде изрязана на 2-4 см от стената, за да се почисти добре около стените и ъглите на помещението.

Монтаж върху естествен паркет

Желателно е преди монтажа естественият паркет да не е наводняван, да бъде сух, равен и да не скърца. При наличие на не добре залепени паркетини се чува скърцане, дъските хлопат и ако това не бъде отстранено, то ще се предаде и върху ново положената настилка.

Монтаж върху теракот

Желателно е, ако цоклите в помещението са от теракот, те да бъдат предварително отстранени. При появата на дупки е необходимо да се подмаже стената преди монтажа на подовия перваз. Това отстраняване на цокъла от теракот е необходимо, за да не се получава разстояние след монтажа на новия перваз и не демонтиран стар цокъл. В противен случай би се събрало прах и е възможно да попаднат боклуци в разстоянието от новия перваз до стената.

Преди монтажа на ламинирания паркет е добре да се огледа пода за не добре залепени плочки и ако има такива е желателно да се подготвят преди да се постави новата настилка.

Преди монтажа на ламинирания паркет в помещението влажността на въздуха трябва да бъде от 40-70%, а температурата 15-18 градуса. Желателно е пакетите ламиниран паркет да престоят 24 часа в помещението, където ще се монтират за климатизация.

2. Необходими инструменти за монтаж на ламиниран паркет:

  • прободен трион (зеге, за изрязване на ламелите)
  • ножовка (ако се наложи скъсяване касите на вратите)
  • чук (препоръчваме да е гумен, за да не се наранят дъските)
  • дървено трупче (ако се наложи причукване на дъските)
  • ъгломер и ролетка
  • изтегляща скоба (за да затворите добре клик системата на ламината)
  • клинове (поставят се за разстояние между стената и ламината)

3. Подложка за ламиниран паркет

Поставянето на подложка на основата, върху която ще се монтира е задължителен етап предхождащ монтажа на ламиниран паркет. Подложката спомага за по-плътното прилепване на ламинирания паркет към основата, а при избор на подходящата дебелина служи и за поемането на денивелационни разлики в основата. Изборът на вид подложка трябва да бъде съобразен със следните условия:

  • състоянието на подпаркетната основа: денивелация, влажност, вид замазка, наличие на подово отопление, на мокет, балатум, дървен, керамичен или друг вид подова настилка;
  • необходимостта от топло и/или шумоизолиране;
  • защита на ламинирания паркет от влага и от щети, причинени от вредни микроорганизми като гъбички и мухъл;

Подложките трябва да се полагат в редици, като се оставя разстояние от 2 мм между тях. Необходимо е да се оставят фуги от около 10 мм към стени, прагове, колони и др. Подложките се полагат в посоката на ламинирания паркет. Трябва да се избягва съвпадение на снадките на подложката и настилката.

4. Поставяне на ламинираната настилка

Ламинираният паркет се реди срещу светлината като преди това задължително се оставя фуга от всяка една стена и врата около 1-1,5см. Технологичната фуга е необходима, за да може ламинирания паркет свободно да се свива и разширява. Ако не изпълните тази препоръка е много вероятно след време ламинираният паркет да се надуе или деформира. Фугите до стената могат да спокойно да бъдат скрити с подов перваз, а тези до вратата – с подходящ профил алуминиева лайсна. Ламинираният паркет се полага на плаващ принцип и не е необходимо да се захваща за основата с пирони или лепило. Необходимо е дъските да се монтират с разминаване от 20 до 40см, като по този начин всяка следваща дъска притиска предходната към основата.

Важно: Ламинираният паркет е плаваща подова настилка и не се нуждае от захващане за основата с пирони или лепило!!!

5. Первази за ламинирания паркет

За монтажа на первазите трябва да закупите клипси, винтове, дюбел, а също и нужните ъгли, тапи и снадки. Клипсите се захващат чрез винт и дюбел за стената, а перваза се монтира върху тях, като разстоянието, на което трябва да се намират клипсите помежду си е около 30см
Разгледай подробно разнообразието от первази, предлагани в магазини „Паркетен свят”.

Монтаж на PVC перваз с клипси

Използва се бор машина или перфоратор за пробиване, поставя се дюбел и клипсата се захваща с винт към стената. Необходимо е да се монтират клипсите през 30см разстояние една от друга по този начин перваза се захваща по здраво за стената.

Монтаж на перваз с кабелен канал

Отстранява се капачето в предната част на перваза, използва се бор машина или перфоратор за пробиване, поставя се дюбел и перваза се захваща за стената след това се монтира и капачето на самия перваз. За по добро захващане е желателно дюбелите да се поставят през 30см.

Монтаж на свързваща лайсна

Лайсните, които се предлагат в магазини „Паркетен свят” са в опаковка с дюбел и пирон, необходим за монтажа. Използва се бор машина или перфоратор за пробиване, поставя се дюбел, винтовете се закрепват в каналчето на лайсната и с дървено трупче лайсната се зачуква към пода.

6. Грижа за вече монтирания ламиниран паркет

След монтажа е необходимо да се вземат нужните мерки за предпазване на подовата настилка от външни влияния. За да се предотврати надраскване препоръчваме използването на предпазни подложки или предпазни филцове за омекотяване на краката на мебелите. Ако имате столове с пластмасови колела те трябва да се сменят със силиконови или да се използва специална подложка под стола. Използвайте изтривалки от двете страни на вратите срещу навлизане на мръсотия.

За да премахнете праха и мръсотията от ламинирания паркет просто минете с прахосмукачка или го забършете на сухо. След това може да го измиете с навлажнена микрофибърна кърпа, след което задължително трябва да го подсушите със суха кърпа. Избягвайте да търкате ламинирания паркет с абразивни препарати. Ако искате да го измиете, за да премахнете по-упорити петна, трябва да си закупите специален препарат, предназначен за почистване на ламиниран паркет.