Подложка за ламиниран паркет

Поставянето на подложка на основата, върху която ще се монтира избраната подова настилка е задължителен етап предхождащ монтажа на вашия ламиниран паркет. Подложката би спомогнала за по-плътното прилепване на ламинирания паркет към основата, а при избор на подходящата дебелина и за поемането на денивелационни разлики в основата. За да удължите „живота” на вашия ламиниран паркет, да намалите стойностите на шумо и топлоотдаване и да минимизирате влиянието на нежелани странични ефекти, изборът на вид подложка трябва да бъде съобразен със следните условия:

Полиетиленова подложка

Полиетиленова подложка

Полиетиленовата подложка е изключително гъвкава и лесна за поставяне, изработена е от паронепропусклив материал със затворена клетъчна структура, който е устойчив на плесен и вредни микроорганизми. Този вид подложка се предлага на руло в дебелини от 2мм, 3мм или 5мм. Подложка с дебелина 2мм се препоръчва за полагане в помещения с относително равна основа или когато ще се монтира ламиниран паркет върху стар балатум или мокет.

Основното предимство на полиетиленовата подложка е ниската цена, а като недостатък могат да се изтъкнат по-ниските шумо и топлоизолационни качества, както и ниската плътност, поради която подложката може да бъде лесно смачкана под тежестта на подовата настилка и мебелите върху нея.

Екструдиран полистирол XPS (фибранова подложка)

Фибрановата подложка, изработена от екструдиран полистирол под формата на плоскости, е с много по-добри топло и шумоизолационни качества от полиетиленовата и много по-устойчива на влага и смачкване. Екструдираният полистирол притежава по-добри механични и топлотехнически качества в сравнение с полиетиленовата подложка, като това определя и значителната разлика в стойността на двата материала.

Фибрановата подложка е не само по-добър топло и шумоизолатор, но и много по-издръжлива на натиск и деформация при дългогодишната употреба. Препоръчва се използването й при неравна основа, като благодарение на своята плътност тя поема малки неравности на пода. Предлага се на листове с размери от 1кв.м. и с дебелина 3мм, 5мм или 8мм. Тази по-голяма дебелина би могла да бъде много полезна при нужда от повдигане на нивото на пода или нивелиране на по-големи неравности. Този тип подложка е изключително подходяща за помещения с по-висока натовареност, а по-големите й размери спомагат и за по-бързия монтаж.

Фибранова подложка

Полиетиленова подложка с покритие от алуминиево фолио

Полиетиленова подложка с покритие от алуминиево фолио

Фолираната полиетиленова подложка се различава от полиетиленовата по тънкия слой алуминиево фолио, разположено от едната й страна. Тя е изградена от дунапрен със затворена клетъчна структура, като благодарение на алуминиевото фолио се предотвратява проникването на остатъчна влага в паркета. При полагането на този вид подложка трябва да се следи фолиото да бъде обърнато към основата като това спомага за по-добра топлоизолация и минимизиране на проникването на влага от основата към паркета.

Този вид подложка се произвежда с дебелина 2мм. Коефициентите й на топлопроводимост, плътност и шумопоглъщане се доближават до тези на обикновената подложка.

Влагонепропусклива подложка (Aqua Stop)

Както става ясно от самото наименование на подложката тя се използва най-често в помещения с по-висока влажност или остатъчна влага, която би могла да повреди паркета. Подобно на фолираната подложка, Aqua Stop е изработена от два пласта залепени един за друг. Разликата между обикновената полиетиленова подложка и Aqua Stop е допълнителния паро и водонепропусклив пласт, изработен не от фолио, а от полиетилен.

Основно предимство на тази подложка се крие в двойнозалепящата се лента, разположена в единия край на рулото, благодарение на която, при полагането подложката се застъпва с предходния ред. Като коефициенти на топлопроводимост, плътност и шумопоглъщане се доближава до обикновената полиетиленова подложка.

Влагонепропусклива подложка (Aqua Stop)

Кокосова подложка

Кокосова подложка

Кокосовата подложка, изработена от естествени дървени стърготини се предлага на листи с дебелина 5мм. Нейната плътна и еластична структура позволява изглаждането на по-големи денивелационни разлики в замазката. Основно й предимство е осигуряването на добра звукоизолация, както и високата устойчивост на тежки натоварвания.

ComforTec

Comfortec е революционна система за залепяне на ламиниран и трислоен паркет, която намалява шума в стаята с до 60%. Тя се състои от самозалепящи се ленти от каучук, които са издръжливи на химически и физически натоварвания. Каучуковите ленти са фабрично залепени за долната страна на всяка една ламела на паркета.

Разгледайте всички ламинирани и трислойни паркети на фирма HARO, които могат да бъдат поръчани със системата Comfortec.

ComforTec

Silenzio Duo

Silenzio Duo

Всичко в едно! Специална подложка, служеща едновременно като влаго и звукоизолация. Оптимален вариант за монтиране на ламиниран паркет aqua+ в мокри помещения.

Tuplex

Tuplex е направена от два пласта солиден полиетилен с полиестер във вид на гранули между тях. Препоръчва се за трислоен паркет на производителя Karelia, но е подходяща за всички подови настилки от плаващ тип. Tuplex е влагонепропусклива подложка, което е основно изискване при монтаж на подови настилки върху бетонни подове. Подходяща е за всички помещения в дома ви, включително приземни етажи и мазета, както и при наличие на подово отопление.

Уникалната конструкция на подложката позволява на въздуха вътре в нея постоянно да циркулира, което намаля риска от образуване на мухъл и позволява на влагата от основата да се изпари. Подложката Tuplex притежава много висока устойчивост на натиск, като губи само 4% от дебелината си (повечето подложки, които масове се използват, губят средно до 56% от дебелината си).

Tuplex

Инструкции за монтаж на подложка (фибранова или кокосова)