Первази за ламиниран паркет

След монтажа на вашата подова настилка, с цел постигане на завършеност и естествен преход между избраната настилка и стените, се пристъпва към поставянето на первази за под. Изборът на перваз зависи в голяма степен от вида на настилката, но също така и от характеристиките на стените в помещението – колко прави са те, има ли много овали и какъв тип е завършека на стената. Первазите се поставят и с цел скриване на разширителната фуга, оставена при реденето на ламинирания паркет. Те могат да се монтират с крепежни елементи – клипси, дюбели и винтове, и в редки случаи може да се залепят към стените със силикон или монтажно лепило. Лепенето на первази не се препоръчва, тъй като освен че така первазите стават по-нестабилни, при демонтаж те могат да се отделят с част от мазилката на стените.

В магазините от верига “Паркетен свят” можете да откриете первази и аксесоари в широка гама от цветове, както и такива имитиращи дървесни шарки, които са подходящи за всеки вид подова настилка. Разгледайте подробно основните видове и марки первази, предлагани във всеки един от нашите обекти.

Перваз с кабелен канал

PVC перваз с кабелен канал / дължина: 2500мм / височина: 46 до 70мм

Первазите с кабелен канал се монтират изключително бързо и лесно направо към стената с помощта на дюбели и винтове. Преди монтаж се премахва лентата, покриваща кабелния канал и се завива директно през дупките в перваза.

Притежават много добра еластичност и прикриват неравностите на стените и пода, благодарение на огъваемите си силиконови краища. Основното им предимство е възможността за прикриване на множество кабели и лесния демонтаж.

Дървен перваз

Дървени первази / дължина: 2400 до 2570мм / височина: 40 до 80мм

MDF первази – луксозни первази, които придават красота и завършен вид на вашия под, благодарение на липсата на завършващи елементи (ъгли, тапи, снадки). Основата на первазите е от силно пресовани дървесни частици, подобни на основата на ламинирания паркет. Горният слой е от декоративна хартия и предлаганото разнообразие от цветове е много богато.

За разлика от PVC первазите не са гъвкави и се препоръчва да се монтират само когато стените са прави.

Монтаж на ПВЦ первази

1. Монтаж на PVC первази с кабелен канал: Монтажа на тези первази е значително по-лесен от монтажа на ПВЦ первазите без кабелен канал. Извършва се след премахването на кабел лентата директно през самия перваз без необходимост от допълнителни закрепящи елементи. Според вида на стената както и при другите первази се използва дюбел и винт или рапиден винт. Гъвкавостта на материала позволява монтажа в/у неравни стени и овали. Допълнително предимство на този перваз са силиконовите пера в горния и долен край на перваза които осигуряват перфектно прилепване към пода и стената и предотвратяват проникването на прах и вода.

2. Монтаж на MDF и Фурнировани первази: Този вид первази могат да бъдат монтирани посредством метални пластини (клипси) които се предлагат от всеки един производител или чрез залепване към стената посредством монтажно лепило. След извършване на оглед на помещението и стените се избира най-подходящият метод за монтаж. Клипсите подобно на другите первази се захващат за стената чрез дюбел и винт или рапиден винт през разстояние от около 30см. И двата вида первази не позволяват монтаж върху криви стени и овали. При монтажа се изисква подрязването на первазите да става чрез специален настолен циркуляр – пендула който позволява оформянето на вътрешни и външни ъгли под определен ъгъл, тъй като този вид первази не разполагат със свързващи елементи. Добре е да се използва цветен силикон в свят съобразен с декора на перваза за попълване на образували се фуги между отделните первази или между перваза и стената.

3. Монтаж на класически дървени нелакирани первази: Класическите дървени первази се монтират посредством специален пневматичен такер работещ със специални пирони – закалени игли. Това са малки пирони с правоъгълно сечение без глава които при заковаване „потъват” напълно в перваза и остават почти незабележими. Важно е да отбележим, че този вид первази изискват нанасянето на една ръка лак след което леко пришлайфане с шкурка, още една ръка лак, след което може да се пристъпи към монтажа. След монтирането перваза се лакира последен път с още една ръка лак.