Ламиниран паркет, Полезно

Подходящ ли е ламинираният паркет за подово отопление

trowel-floor-heat-1024x443

Ако желаете да инсталирате подово отопление под вашия ламиниран паркет, трябва предварително да се запознаете с изискванията, които производителите на ламинат имат по отношение на отоплителната инсталация. Следващите няколко съвета ще ви помогнат да си гарантирате безпроблемна експлоатация на ламиниран паркет в комбинация със системите за подово отопление.

Задължително е да инсталирате водно подово отпление с тръби, вградени в замазката, а не електрическо такова. Последното развива прекалено висока повърхностна температура, което може да доведе до прекалено силно термично разширение и свиване на ламелите и така има опасност да се отворят фуги.

Максималната температура на подовото отопление (измерена на повърхността на подовата замазка) не трябва да надвишава 28 градуса по Целзий. Това означава, че температурата на подаваната вода не трябва да превишава 35-38 градуса, за да се осигури около 28 градуса повърхностна температура. Също така не трябва да има повече от 5 градуса промяна на температурата в рамките на едно денонощие. Във всички случаи е важно да се консултирате с производителите на системата за подово отопление и да се съобразите с техните изисквания.
Желателно е системата за подово отопление да разполага със система за дистанционно управление, с цел регулиране на температурата. Преди монтажа на ламинирания паркет е важно да бъде изпробвана инсталацията на подовото отопление, за да се установят и отстранят евентуални неизправности.

Проверка на подовото отопление

  • В рамките на 4-5 дни температурата на подовото отопление се повишава с 3 до 5 градуса по Целзий на ден.
  • При постигане на максималната температура, подовото отопление трябва да се остави да работи 7 дни и след това отново бавно да се понижи температурата.
  • След като подовото отопление се остави изключено за 2-3 дни, следва да се направи инспекция на подовата замазка, тъй като по нея може да са се появили пукнатини или тя да се е отлепила от основата. Изключително важно е да няма никакви пукнатини в замазката, тъй като през тях би излезнала много по-висока температура и това неименуемо би увредило паркета.

Всички ламинирани паркети са подходящи за монтаж върху подово отопление, благодарение на своята висока плътност от около 900 кг/м3, която позволява на топлината да преминава лесно през паркета. Коефициентът на термично съпротивление на повечето видове ламиниран паркет според DIN 4108 варира в граници от 0.10 до 0.15 W/(m*K). Той представлява способността на определен материал да пренася енергия. Колкото по-голяма е неговата стойност, толкова по-добри са изолационните характеристики на паркета. Това означава, че за да се усеща максимално ефекта от подовото отопление, трябва да се използват подложки и паркети с възможно най-нисък коефициент на термично съпротивление, за да не действат самите те като изолатор.

При монтаж на ламиниран паркет върху подово отопление е важно да се съобразите и с вида на подложка, който ще се използва. Подходящи за това са по-плътните подложки, като в магазините от верига Паркетен Свят се предлагат и специални подложки за монтаж на ламиниран или трислоен паркет върху подово отопление.