Колко квадратни метра ламиниран паркет ни е необходим?

Преди да пристъпите към закупуване на ламиниран паркет, „Паркетен Свят” Ви препоръчва да направите няколко изчисления, за да определите, приблизително какво количество материали ще Ви бъдат необходими.

СЪВЕТ: Когато извършвате ремонтни дейности в домът си, ламинатът трябва да се постави последен. Това означава монтажът на ламинат да е след като сте сложили теракот, гранитогрес и дограма. Също така трябва да сте завършили боядисването на стените си или лепенето на тапети. Препоръчително е интериорните вратите да не са поставени преди монтирането на ламината. Разбира се, възможно е и да ги сложите преди това, но може да се наложи да се зарязват касите и перваза!

За да извършите описаните по-долу изчисления ще Ви бъдат необходими само лист хартия и химикал, на които да записвате стойностите и рулетка, с която да измерите помещението.

1. Ламиниран паркет

Измерете дължината и ширината на помещението, и умножете двете получени стойности. Получената крайна сума е квадратурата на помещението. Запазете тези изчисления.

ВАЖНО: Не забравяйте да заложите 5-7% фира* – в зависимост от помещението! Фирата зависи от големината на дъските и формата на помещението.
– За помещение, което е с правилна правоъгълна форма, трябва да се предвиди фира за ламиниран паркет до 5%.
– За помещения с овална форма, коридори, при наличие на колони или при редене на настилката по диагонал е необходимо да се предвиди малко повече фира – до 7%.

Залагане на фира – изчислява се, като сумата от получената квадратура на помещението се умножи по съответният процент (5% или 7%). Получения резултат събирате отново с първоначално измерената квадратурата на помещението. Така ще получите количество подова настилка, което ще Ви бъде необходимо.

*Фира – допълнително количество, което ще се загуби в следствие на монтажа.

Пазарувайте на бройка – реален пример

В повечето вериги за подови настилки, ламинирания паркет се продава на пакети с около 2м2 в пакет. По този начин, може да се наложи да закупите цял пакет ламиниран паркет, ако не ви достига дори една дъска. „Паркетен Свят” предлага на своите клиенти възможност да си закупят точната квадратура, която са пресметнали по посочения от нас начин, както и да върнат останалите цели дъски след монтажа и да получат парите си за тях.

Нека си представим следния случай. Харесали сте си ламиниран паркет на стойност 25лв/м2. Един пакет ламиниран паркет е 2м2 и в него има 10 дъски (1дъска = 0,2м2). Ако стаята ви е с правилна форма 18м2 фирата, която е нужно да се отпусне е 5%.

Фира: (18м2 х 5%) + 18м2 = 18,9м2

Ето и колко би ви струвало това:
Друга верига магазини: 10 пакета (20м2) х 25лв = 500лв
Паркетен Свят: (9 пакета (18м2) + 5 дъски(1м2)) х 25лв = 475лв

Да предположим че след монтажа ви са останали 3 дъски ламиниран паркет, които можете да върнете в нашите магазини и да получите същата сума, която сте заплатили за тях: 3 дъски(0.6,м2) х 25лв = 15лв

Краен резултат
Друга верига магазини: 500лв
Паркетен Свят: 460лв

2. Подложка

При закупуването на подложка, използвайте само действителната квадратура на помещението. В този случай не се добавя фира. Подложките обикновено се продават на м2 или листи по 1м2, така че със сигурност, ще се окажете с малко повече от необходимото. Разгледайте всички видове подложки за ламиниран паркет, предлагани в магазини „Паркетен Свят”.

3. Первази

Третият важен детайл са первазите. Добре е те да бъдат избирани със същото внимание, с което смятате да изберете и ламинирания паркет. Трябва да прецените добре количеството, което ще Ви е необходимо, като измерите всички стени, на които ще се поставя перваз без панорамни прозорци, камини, врати и др. Разгледайте всички видове первази за ламиниран паркет, предлагани в магазини „Паркетен Свят”.

ВАЖНО: При избор на тип перваз и начин за монтаж, проверете дали стените в помещението са равни. За овални стени или такива с неравности е добре да се използват PVC первази, поради гъвкавият материал, от който са изработени. Те ще скрият неравностите. За идеално прави стени може да използвате MDF, фурнировани и класически первази. Имайте предвид, че тези первази не търпят никакво огъване и монтирането им трябва да се извършва само на прави стени.

4. Аксесоари за первази

За да монтирате первазите си, ще Ви бъдат необходими и аксесоари за первази. Те са онези елементи, посредством които первазите се захващат един към друг. В практиката са познати следните аксесоари:
– вътрешен ъгъл;
– външен ъгъл;
– съединителни снадки;
– тапи – лява и дясна.

Аксесоари за ламиниран паркет

Някой первази се монтират за стената посредством специални метални пластини – клипси. Нужни са също така и крепежни елементи, които се избират в зависимост от вида на стената (тухлена, бетонена или от гипсокартон) – дюбели, винтове или рапиден винт за монтажа на первазите.

За да изчислите колко съединителни елемента са ви необходими преброите чупките в помещението, ъглите при комина и други обекти, при които се образуват външни или вътрешни ъгли. На местата където перваза свърша се поставя тапа най-често тава са вратите на помещението, ако има една врата ще са ви необходими две тапи – лява и дясна. Съединителни снадки се поставят на всеки 2,5м перваз. Например ако имате стена дълга 6м ще са Ви необходими 2 снадки.

*За MDF, фурнированите и класически первази не са необходими завършващи елементи като ъгли и снадки.

5. Преходни лайсни.

След монтажа на подовата настилка ще Ви е нужно да се направи съответно прекъсване или преминаване към друго помещение с различна подова настилка и денивелация чрез завършващ профил. Този преход се извършва с лайсни. Те служат и за покриване на технологични фуги на помещения с дължина или ширина над 8м. Изчисляването става лесно – просто преброите колко преходи или врати имате в помещението. Разгледайте всички видове преходни лайсни, предлагани в магазини „Паркетен Свят”.

Преди да закупите ламиниран паркет и придружаващите го аксесоари, прегледайте още веднъж изчисленията си. Ако стаята в която ще монтирате има комин, греди или ниши, които също предстои да покриете с ламинат, то по-добре включете и тях.

В случай, че нямате възможност да изчислите аксесоарите и ламинирания паркет, ние предлагаме услугата консултация и оглед на място. Обадете ни се и уговорете среща с наш служител който да Ви посети, да вземе размерите на помещението или помещенията, да провери дали пода ви е равен и да измери влажността на помещенията.

ВАЖНО: Не забравяйте че в „Паркетен Свят” можете да върнете всеки материал, който ви е останало след монтажа – цели дъски, первази, лайсни, тапи, снадки. Заповядайте в нашите магазини, за да Ви възстановим сумата, която сте заплатили за тях. Връщането на аксесоари и дъски ламинат е възможно само, ако те са със запазен добър търговски вид и са закупени от нас.
  • Категории

  • Последни публикации

  • Етикети