Почистване и поддръжка на ламиниран паркет

Чудесна алтернатива на твърдата дървесина, ламинираните паркети са атрактивни решеня за всяко жилищно, търговско или обществено помещение. Те набират все по-голяма популярност в света на подовите настилки, защото са красиви, издръжливи и лесни за поддръжка. Съществуват няколко правила относно грижите за ламиниран паркет, които трябва да се спазват за този тип подова настилка. Важно е още при монтажа да се запознаете добре с инструкциите за поддръжка и почистване, дадени от производителя на избраната от Вас марка ламиниран паркет.
Основни правила, които трябва да следвате при грижата за Вашата подова настилка:

1Една от най-често допусканите грешки при почистването на ламиниран паркет е използването на мокри кърпи, което увеличава риска водата да повреди повърхността на дъските. Проникването на вода или влага през фугите на ламината (при разливане на течности) може да предизвика подуване, огъване или изкривяване на дъските. За това е важно да попиете течността възможно най-бързо с кърпа и да не оставяте да стои твърде дълго върху подовата настилка. Най-добрият начин за стандартно почистване е използването на прахосмукачка или леко навлажнена кърпа;

2Избягвайте нанасянето на восък или акрилни препарати върху ламинирания паркет;

3Никога не мийте ламината с обикновен сапун, за да не повредите повърхностния слой на настилката или връзките между отделите й дъски. При избор на почистващ препарат за ламиниран паркет се консултирайте с препоръките на производителя и винаги избирайте професионални препарати за конкретния вид подова настилка.

4При почистване на ламинираната подова настилка никога не използвайте телени четки, абразивни почистващи препарати или препарати с голямо съдържание на хлор или амоняк.

5При избора на почистващ препарат за премахване на петна също трябва да се съобразите със съветите на производителя. За премахване на по-упорити петна като боя, химикал, маркер, пастел, червило или лак за нокти например, използвайте чиста кърпа, напоена с минимално количество органичен разтворител като ацетон или коресилин. Накрая избършете остатъците с леко навлажнен парцал.

6Никога не използвайте почистващи препарати предвидени за друг вид подови настилки (винил, плочки, теракота), по този начин може да увредите паркета, да изглежда матов и да стане хлъзгав.

7За остатъци от восък или дъвка, петното първо трябва да се втвърди (за тази цел може да прокарате отгоре парче лед), а след това внимателно да изстържете петното. За да предпазите повърхността на ламината от надраскване не използвайте метални инструменти. Накрая избършете с чиста и леко навлажнена кърпа.

8Домашните любимци също могат да повредят повърхността на Вашата подова настилка, затова се погрижете ноктите им да са винаги поддържани и изрязани.

9Задължително използвайте предпазни подложки или предпазни филцове за омекотяване на краката на мебелите. Ако имате офис столове с пластмасови колела те трябва да се сменят със силиконови или да се използва специална подложка под стола.

10Поставете изтривалки пред външните врати, за да намалите риска от внасяне на твърди частици, песъчинки, камъчета и т.н., които могат да надраскат и повредят повърхността на ламината. По този начин ще намалите и количеството мръсотия, която ежедневно внасяме в дома си чрез обувките.

11Не поставяйте директно върху подовата настилка саксии с цветя, дори и ако под тях има непромокаеми подложки. За да не се появи конденз и да се увреди пода можете да поставяте растенията върху стойки или етажерки, като по този начин въздухът ще може да циркулира.

12Старайте се да поддържате ниво на влажност между 40 и 60 % в помещенията през цялата година, за да намалите възможността от разширяване и свиване на подовата настилка.

  • Категории

  • Последни публикации

  • Етикети